EL FINAL DE LA LEGISLATURA
Política 16/09/2020

El president es reivindica més enllà del Procés

Torra centra la seva intervenció en defensar les polítiques impulsades pel Govern durant el mandat

Mireia Esteve / Anna Mascaró
2 min
El president Quim Torra ahir al Parlament durant el debat de política general.

BarcelonaMalgrat la imminència de la vista davant del Tribunal Suprem, que a partir d’avui el podria inhabilitar, i la incertesa sobre el que vindrà després, el president de la Generalitat, Quim Torra, va centrar-se ahir, en el tercer debat de política general, en emfatitzar el seu perfil de gestor. El cap de l’executiu va parlar d’educació, de salut i de la tasca feta durant la pandèmia, i va fer un repàs de polítiques en temes com l’habitatge, el medi ambient o la igualtat de gènere.

Crisi del covid-19

Salut i educació en temps de pandèmia

“La lluita contra el covid-19 és la principal prioritat del meu govern”, va assegurar el president, que va repassar les dades de l’evolució de la pandèmia i va recalcar que Catalunya és una de les autonomies amb menys opcions de rebrot. El president va reivindicar com a necessari el tancament del Segrià per fer front al virus i va donar relleu als “cribatges massius” i al pla de control de la transmissió de la malaltia, a més d’explicar que preveuen afegir 2.023 llits en cas d’un augment de contagis. En educació, va defensar els plans d’obertura de centres i va insistir en la necessitat de regular les baixes laborals per als pares que hagin de tenir cura dels fills en quarantena.

Dèficit

Incrementar l’objectiu de dèficit per fer front a la crisi

Torra va tornar a reclamar ahir 5.000 milions d’euros més en transferències directes i incrementar l’objectiu de dèficit com a mínim fins a l’1% respecte al 0% que preveu l’Estat. “Farem el dèficit que faci falta”, va avisar. El president també va subratllar els ajuts que s’han posat a disposició del sector turístic i els autònoms arran de la crisi, i va assegurar que treballa per solucionar la crisi del sector industrial pel tancament de grans empreses al Penedès. Torra també va confirmar les noves delegacions a l’exterior que la Generalitat obrirà a Austràlia, Nova Zelanda, el Japó i el Senegal.

Habitatge

Aplaudeix el topall als lloguers aprovat al Parlament

Torra va recordar l’aprovació del decret de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge i la recuperació de la llei del 2015 en el mateix sentit. El president també va insistir que el Govern ha treballat per incrementar l’habitatge de protecció oficial i va aplaudir, a més, l’aprovació al Parlament de Catalunya de la llei catalana per regular els preus del lloguer. “Estic convençut que no serà recorreguda pel govern espanyol”, va dir.

Transport i territori

El desplegament de la xarxa d’autobusos en zones rurals

Pel que fa al capítol del territori, el president Torra va destacar des de la posada en marxa de la L10 sud del metro fins al desplegament de la xarxa de busos exprés en zones rurals. A banda d’això, també va mostrar-se satisfet per la creació de l’Agència de la Natura, un projecte que va portar divisions entre els socis de Govern i en el si del territori. El president també va destacar el fet que hagi començat la tramitació de la llei de transició energètica, que ha d’establir les bases per complir la llei del canvi climàtic.

stats