Els presos polítics criden a votar el 14-F en la seva sortida de la presó

Només Forcadell continua al seu centre penitenciari a l'espera del tercer grau

4 min

BarcelonaEls líders de l'1-O amb l'excepció de Carme Forcadell ja són fora de la presó. N'han sortit aquest divendres al matí després que ahir la Generalitat els concedís el tercer grau per segona vegada, i ho han fet amb una crida a la participació el 14-F. En el primer dia de campanya, els presos han aprofitat la seva sortida per cridar a la mobilització en les pròximes eleccions. "Tinc ganes de dir a tothom que es mobilitzi, perquè cada persona que es quedi a casa és un vot que va al 155. Hem de votar, tornar a guanyar, demostrar-los que les urnes ens tornen a donar la raó", ha defensat l'exconsellera Dolors Bassa, que ha sigut la més matinera a sortir.

Una estona després, cap a dos quarts d'onze, els set presos del centre penitenciari de Lledoners –Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart– també han sortit de la presó. Només l'expresidenta Carme Forcadell no podrà sortir de la presó perquè continua pendent de la resolució de la conselleria de Justícia, que encara no ha analitzat el seu cas, segons van confirmar ahir a l'ARA fonts de l'executiu.

En el cas de Junqueras, ha fet un breu parlament a la sortida en què ha celebrat poder sortir "a ajudar la gent i el país". Ha dit que tractarà d'ajudar per superar la pandèmia de coronavirus i aixecar l'economia i s'ha compromès a lluitar per aconseguir la tornada dels "exiliats" i posar fi a la "repressió". "Tenim un país per aixecar, tenim una pandèmia per superar, tenim una economia per recuperar. La nostra voluntat és ajudar el màxim possible, apel·lar a tothom en aquest esforç compartit, que tothom ajudi a recuperar aquesta economia i aquesta pandèmia", ha afirmat l'exvicepresident de la Generalitat, que aquesta mateixa tarda participarà en un míting d'ERC a Badalona. També s'espera que participin en campanya Bassa i Raül Romeva, que a la seva sortida ha fet menció al cas de Pablo Hasél i ha afegit: "No podem seguir permetent la repressió, hem de començar a assumir que s’ha d’acabar".

En el cas de JxCat, també ha confirmat que els presos participaran en campanya des d'aquest mateix divendres. Els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull intervindran aquesta tarda a Reus, mentre que Jordi Sànchez i Quim Forn se sumaran a Turull i Rull en l'acte de dissabte al matí a l'Arc de Triomf de Barcelona (11 hores). "Aprofitarem cada minut de llibertat que tinguem. Sé que la Fiscalia ens vol ajupits i rendits, però estem dempeus i actius", ha subratllat Turull aquest matí.

Cuixart ha fet una crida aquest divendres a "omplir les urnes de vots sobiranistes" el 14-F poques hores després de sortir de la presó de Lledoners en un acte a la plaça del Rei de Barcelona en suport dels gairebé 3.000 represaliats per part de l'Estat. Sobre els comicis del 14 de febrer, Cuixart ha criticat que els mateixos que els han condemnat per posar les urnes, ara, en una "operació d'estat", obliguin els catalans "a posar en risc la seva salut" en plena tercera onada de la pandèmia. Amb tot, el president d'Òmnium ha reclamat que "ningú es quedi a casa" perquè Catalunya necessita un Govern que defensi l'autodeterminació amb "responsabilitat, fermesa i ambició".

Cuixart, a la seva arribada a l'acte d'Òmnium

La incògnita: fins quan podran tenir el tercer grau

La Generalitat va qualificar ahir els presos polítics en tercer grau després que les juntes de de tractament de les presons ho proposessin. Els presos polítics no hauran de tornar als centres penitenciaris fins dilluns a la nit i podran participar en els actes de la campanya electoral durant tot el cap de setmana.

Ara la incògnita és fins quan se'ls podrà mantenir el tercer grau, ja que la Fiscalia pot recórrer la decisió. Aleshores seran els jutges de vigilància penitenciària els que, en primera instància, decidiran si els nou presos polítics catalans poden sortir dels centres diàriament o si, per contra, els suspenen la classificació en tercer grau fins que hagin analitzat les noves circumstàncies.

Aquesta és la segona vegada que els presos polítics aconsegueixen la semillibertat. Les juntes de tractament de les presons ja els van concedir el tercer grau i van poder sortir de la presó el 17 de juliol, però pocs dies després, el 28 de juliol, el jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va acceptar la petició de la Fiscalia i va retirar-los la semillibertat. Uns mesos després, al desembre, el Tribunal Suprem va revocar-los el tercer grau i l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetia gaudir de certs permisos per sortir de la presó.

Cs i PP vinculen la política penitenciària de la Generalitat als partits independentistes

La sortida dels presos ha estat censurada tant per Cs com el PP. El candidat i la líder de Cs, Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas, han vinculat la concessió del tercer grau als presos polítics a ERC i han cridat els votants unionistes a mobilitzar-se el 14-F per fer fora l'independentisme del Govern. Per a Arrimadas és "l'única manera de sortir" del Procés. Mentre que el número u dels conservadors, Alejandro Fernández, ha recordat que el Tribunal Suprem ja va revocar el tercer grau l'última vegada que se'ls hi va concedir i ha assegurat que la política penitenciària de la Generalitat no pensa en la llei sinó en els "interessos electorals" dels partits que estan passant un "mal moment electoral" i que "necessiten", ha dit, la participació dels presos als seus actes. En aquest sentit, ha considerat que la sortida dels líders independentistes coincidint amb el primer dia de campanya electoral és "massa sospitosa". "És massa coincidència", ha insistit.

stats