Política 05/02/2019

Els presos polítics demanen ajornar l'inici del judici per poder analitzar totes les proves

L'advocat Jordi Pina reclama la llibertat dels seus clients, que no tenen accés als ordinadors

Ernesto Ekaizer
3 min
Imatge del moment en què els presos arribaven a Soto del Real, divendres 1 de febrer

MadridJordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Oriol Junqueras volen ajornar l’inici del judici. En un escrit avançat per l’ARA, l'advocat dels diputats de JxCat, Jordi Pina, reclama al Tribunal Suprem que les vistes comencin tres setmanes més després que totes les parts rebin tota la documentació que el tribunal va aprovar aportar a la causa divendres passat en la interlocutòria d’admissió de proves. Abans que els set magistrats assenyalessin el dia 12 de febrer com a data d'arrencada del judici, les defenses d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart ja van demanar més temps per preparar el judici, i no han obtingut una resposta concreta als seus escrits. Ara Andreu Van den Eynde, lletrat dels diputats d'ERC, ha tornat a presentar un altre escrit -al qual ha tingut accés l'ACN- en què demana posposar l'inici del judici tres setmanes des que es va comunicar la data d'assenyalament. Per tant, des de divendres passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Van den Eynde també ha impugnat la decisió del tribunal de no facilitar la identitat d'un dels testimonis demanats per la Fiscalia, un mosso d'esquadra que declararà de manera reservada. Apunta que és en la interlocutòria d'admissió de proves quan l'òrgan "ha de revelar la identitat dels testimonis si aquesta es desconeix en cas que alguna de les parts ho hagi sol·licitat motivadament". "Cosa que ha fet aquesta defensa", afegeix.

La disponibilitat d'ordinadors a la presó

Ajornar el judici no és l'única petició que ha fet Jordi Pina al Suprem. Tal com ha avançat l'ARA, l'advocat de Turull, Rull i Sànchez també demana la seva llibertat, perquè a la presó de Soto del Real no tenen accés als seus ordinadors, on guarden el sumari de la causa, i, per tant, se’ls està “vulnerant” el dret a defensa. Fonts d’Institucions Penitenciàries apuntaven ahir al vespre que ja s’havia retornat els portàtils als líders independentistes, després que els centres els inspeccionessin aquests dies per complir amb les instruccions del Suprem de negar-los la connexió a internet. Una prerrogativa de què sí que gaudien a les presons catalanes.

Mentre el tribunal no resolgui aquesta sol·licitud, Pina sol·licita que se’ls retornin els ordinadors i critica que se’ls hagi controlat el material tenint en compte que no s’ha pogut produir cap “manipulació” durant el viatge de Catalunya a Madrid que ho justifiqui. "Són equips que compleixen amb totes les mesures de seguretat que la legislació penitenciària exigeix", es queixa Pina, que demana que els seus representats en puguin fer ús durant tota la jornada.

La petició arriba just després que els dos centres hagin retornat el material als processats, segons fonts d'Institucions Penitenciàries. Els presos no es van poder quedar amb els aparells divendres quan van arribar a les presons madrilenyes i van denunciar-ho perquè argumentaven que els necessitaven per preparar bé la defensa de cara al judici. A les presons catalanes els líders independentistes sí que disposaven de connexió a internet, tal com han explicat ells mateixos en diverses ocasions, però a Soto del Real i Alcalá-Meco no en tindran.

Els aparells han estat retinguts a ingressos durant tot el cap de setmana, cosa que van denunciar els familiars dels presos. Dissabte al matí, la parella de Jordi Sànchez, Susanna Barreda, va criticar que "de moment" no havien pogut entrar amb l'ordinador per preparar la seva defensa, i el mateix president de la Crida, Jordi Sànchez, va dir a través de Twitter que espera rebre'l "immediatament" per afrontar "la defensa amb garanties".

stats