PRESSUPOSTOS 2014
Política 05/11/2013

Mas-Colell espera recaptar 2.318 milions en venda de patrimoni i privatitzacions per evitar noves retallades

La despesa per habitant dels pressupostos de la Generalitat retrocedeix una dècada fins als nivells del 2004

R. Tugas / à. Font
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, arriba al Parlament per lliurar els pressupostos del 2014 / PERE VIRGILI

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquest dimarts al migdia els pressupostos de la Generalitat per al 2014, i ha destacat que serviran "per donar estabilitat a l'any vinent" i que s'han anat "elaborant des de fa temps, amb moltes converses amb ERC", cosa que ha permès ja arribar a un "consens molt gran". En aquests comptes, la despesa no financera dels departaments es manté respecte la pròrroga del 2013, però "es dóna prioritat a la despesa social" i "també es posa accent a mesures que puguin ajudar a la recuperació econòmica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aconseguir posar fi a la reducció de despesa d'un 22% dels últims anys, Mas-Colell ha optat per incrementar taxes i impostos, però sobretot per vendre actius i privatitzar i concessionar serveis. Segons el projecte que ha presentat, el Govern preveu obtenir 864 milions en venda d'actius reals i 1.454 milions més en concessions i altres ingressos patrimonials que, com el 2012 amb la privatització de Tabasa i ATLL, han de servir per quadrar els comptes -tot i que per ara no ha concretat quins són els serveis o infraestructures que es volen concessionar-. Així, entre venda d'actius i privatitzacions, Mas-Colell pretén obtenir un total de 2.318 milions.

Aquesta xifra tan elevada, però, podria reduir-se si l'Estat flexibilitza el sostre de dèficit de l'1% per al 2014 o incrementa les transferències previstes, que en principi cauran uns 500 milions per a Catalunya, malgrat que Mas-Colell ha destacat que, per contra, "s'insinua recuperació econòmica". La Generalitat està esgotant els passos, de fet, per portar als tribunals el repartiment del dèficit i el conseller ha avançat també que seguiran reclamant que s'incrementin les transferències de l'Estat. Així mateix, Mas-Colell ha explicat que ha optat per no incloure els deutes que reclamen al govern espanyol, tot i que se seguiran exigint.

Un sostre de despesa no financera de 20.484 euros

Totes aquestes mesures no eviten que, tot i posar fre a les retallades i corregir la distribució de la riquesa cap a les polítiques socials, els comptes del 2014 siguin igualment molt migrats. Així, la despesa no financera dels departaments es manté en els 20.484 milions, i la despesa social en 14.442 milions, als nivells del 2007. Tot i això, si es compara en euros constants -afegint l'efecte de la inflació-, la despesa cau per sota de la del 2005. Així mateix, la despesa no financers dels departaments per habitant és de 2.696 euros, i la despesa social és de 1.901 euros. En els dos casos, la despesa en euros constants per habitant cau per sota de la del 2004, a fa una dècada, motiu pel qual Mas-Colell reclama no retallar més.

stats