ACTE CENTRAL DE PROCÉS CONSTITUENT
Política 13/10/2013

Procés Constituent aspira a guanyar les eleccions del 2016 en coalició

L'acte central de Procés Constituent reuneix més de 5.000 persones a les fonts de Montjuïc per cridar per la independència i un profund canvi social

Roger Tugas
2 min
Vista de l'acte central de Procés Constituent / EFE

BarcelonaProcés Constituent realitza aquest diumenge a les fonts de Montjuïc el seu acte central, que dóna el tret de sortida a una nova fase del projecte amb la intenció de consolidar-lo i enfortir-lo amb la vista posada a les eleccions autonòmiques previstes per al 2016. L'acte, que ha congregat més de 5.000 persones, ha començat enumerant els prop de 90 grups locals creats arreu de Catalunya, i just després ha intervingut un dels impulsors de la formació, l'economista i pacifista Arcadi Oliveres, que ha defensat que cal "un sistema econòmic, polític i social completament diferent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha detallat Oliveres, Procés Constituent lluita per objectius com "una economia al servei de les persones" basada en el cooperativisme, pel "repartiment del treball", el "manteniment de l'estat del benestar" o "un món en pau i solidaritat sense cap exèrcit". Per això, ha insistit en la voluntat d'impulsar una coalició d'esquerres el 2016 en què participin "tots els 'indignats', els grups socials i els partits que hem invitat", en relació a ICV-EUiA i CUP. De fet, la coordinadora nacional dels ecosocialistes, Dolors Camats, ha assistit a l'acte com a oient, així com el líder de la coalició a Barcelona, Ricard Gomà.

A més, Oliveres ha cridat perquè "la gent perdi la por, les coses es poden canviar". Això, però, es farà "en el rerefons d'una Catalunya independent". "Serem independents perquè som un poble, una història, una cultura, una nació, no perquè vulguem guanyar diners", ha reclamat.

Capitalisme no és llibertat ni democràcia

Ha clos l'acte l'altra impulsora de Procés Constituent, la monja Teresa Forcades, que ha demanat –citant la Bíblia– que "si [el sistema econòmic] no està al nostre servei, canviem-lo", en lloc d'adorar falsos profetes. "Molts anys ens han dit que llibertat i democràcia estan lligats al capitalisme", ha recordat, cosa que no creu que sigui certa, i per això "el que cal és organitzar el desig de ruptura". Forcades ha presentat la primera campanya de la formació, 'Construïm la República Catalana del 99%', i ha reconegut que el seu projecte "no és una iniciativa nova ni impulsa un procés, s'afegeix a altres que ja fa temps que treballen", en un gest de complicitat a altres partits i moviments ja existents per sumar esforços.

Finalment, Forcades ha recordat que l'objectiu de Procés Constituent és guanyar les eleccions i, llavors, dissoldre el Parlament i convocar una assemblea constituent. El canvi no passa, segons ha afirmat, per canviar "els corruptes que ens governen", sinó per un canvi profund del sistema.

Oradors, músics i artistes

Durant l'acte, que s'ha celebrat sota un fort sol, han intervingut també altres oradors, com el dirigent de l'ANC i pagès Pep Riera, els sociòlegs Vicenç Navarro i Josep Maria Antentas, l'activista Esther Vivas i representants de la PAH, dels drets dels immigrants i feministes. El pallasso Tortell Poltrona ha amenitzat l'acte, així com diversos músics, com Gerard Quintana, Juanjo Bosk o Lídia Pujol.

stats