Política 18/01/2021

La directora del màster de Cifuentes reconeix en el judici que es va falsificar l'acta

L'expresidenta madrilenya aporta l'agenda on consta una cita el dia de la defensa del treball final

Ot Serra
3 min
L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes, en la seva arribada a l'Audiència Provincial de Madrid

MadridIsabel Díaz Ayuso ha fet que els madrilenys ja hagin passat pàgina de l'etapa de Cristina Cifuentes al capdavant del govern de la Comunitat, del qual va dimitir l'abril de 2018 acorralada pel vídeo on se la veia robant cremes facials en un supermercat. El seu declivi havia començat amb l'escàndol del cas del seu màster, que es jutja gairebé tres anys després a l'Audiència Provincial de Madrid i pel qual la Fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a l'ara tertuliana televisiva. Divendres Cifuentes exposarà la seva versió davant el tribunal, però aquest dilluns, en la primera sessió del judici oral, Cecilia Rosado, directora del màster i també processada, ha reconegut que ella mateixa es va inventar una acta del treball final falsa. Ho va fer, s'ha justificat, després de rebre "pressions" de l'exdirector de l'institut de dret públic -adscrit a la Universitat Rey Juan Carlos- Enrique Álvarez Conde, mort l'abril de 2019, i d'una exassessora de la conselleria d'Educació i funcionària de la Universitat Rey Juan Carlos, Maite Feito, que també afronta una petició de tres anys i tres mesos de presó.

"Jo em limito a seguir les ordres d'Álvarez Conde per confeccionar l'acta [...] Jo el que vaig entendre és que s'havia de confeccionar una acta d'una cosa que no havia existit", ha assegurat Rosado durant el seu interrogatori, en el qual ha donat recorregut a la seva estratègia de defensa ja desplegada durant la fase d'instrucció: col·laborar amb la investigació i admetre els fets per aconseguir una rebaixa de la pena. Per a ella el ministeri públic reclama menys de dos anys de reclusió -21 mesos-, de manera que podria evitar entrar a la presó.

La seva versió és que el 21 de març de 2018, quan elDiario.es va publicar les irregularitats en el màster de Cifuentes, va acumular desenes de trucades d'Álvarez Conde i Feito, amb qui no tenia una relació estreta. Tot i que la primera comunicació amb l'exdirector de l'institut va ser a iniciativa seva per interessar-se pel que llegia a la premsa, ha dit Rosado, Álvarez Conde li va deixar clar d'entrada que s'havia de solucionar el problema. Abans de la compareixença pública que hi va haver al migdia, li va insistir que "l'única" sortida que hi havia era buscar un tribunal i li va donar el nom dels components: ella, Alícia López de los Mozos i Clara Souto. Posteriorment, sempre seguint les ordres d'Álvarez Conde, Rosado ha relatat que va configurar l'acta d'aprovació del treball de final de màster, on va incloure les firmes falsificades de les altres dues professores.

"Cifuentes us matarà, a tu i al rector"

Sobre Feito, la professora ha explicat que en les seves trucades li insistia que el treball havia d'aparèixer i, després, que li reenviés l'acta que havia redactat. "Si no me l'envies, Cifuentes us matarà a tu i al rector", ha indicat que li va traslladar Feito. Després ha sigut el torn de l'exassessora de la conselleria, que s'ha desmarcat de les acusacions i ha al·legat que només es va interessar pel màster per "interès personal". Durant el seu interrogatori, caòtic comparat amb l'anterior, ha procurat deixar clar que no tenia cap càrrec destacat al govern regional -"hi havia assessores molt més important que jo", ha dit- ni tampoc relació amb Cifuentes. Sobre el fet que acompanyés l'expresidenta a recollir el certificat del màster, ha adduït que l'hi va demanar el gabinet de Presidència perquè era professora del centre.

El plat fort del judici, la declaració de Cifuentes, es trasllada a divendres. Però l'expresidenta de la Comunitat de Madrid ja ha volgut donar un cop d'efecte en la primera sessió incorporant una prova documental a última hora: la seva agenda com a delegada del govern a la Comunitat de Madrid dels anys 2011-2012, on constaria que el 2 de juliol hi tenia marcada una cita: la data en què, precisament i segons l'acta presumptament falsificada, Cifuentes va defensar el treball.

stats