SEGURETAT

El PSC abraça els Mossos per ser l’alternativa d’ordre

Defensa la necessitat de més policia per no cedir espai a Vox

3 min
El líder del PSC, Salvador Illa, parlant al ple amb el diputat del grup per Units, Ramon Espadaler.

Barcelona“A Catalunya no hi ha un problema amb la policia, sinó un problema per falta de policies. I la policia té un problema amb el Govern”. Les paraules, divendres passat, de Ramon Espadaler al Parlament resumeixen la posició que el PSC i Units per Avançar -aliats a la cambra catalana i diversos ajuntaments, inclòs el de Barcelona- han pres en matèria de seguretat i ordre públic. En el marc de l’alternativa que vol bastir Salvador Illa, el grup socialista ha agafat la bandera de la defensa de la policia i especialment dels Mossos, que han protagonitzat diverses topades amb l’executiu. La “indefensió” que, a parer seu, pateixen els agents fruit d’unes polítiques “al dictat” de la CUP, així com la percepció d’inseguretat als municipis, serveixen al partit per erigir-se com a alternativa d’ordre i, de retruc, no perdre espai allà on l’extrema dreta fa forat. “En cada barri que hi ha un conflicte i no tenim eines per solucionar-lo, el que fem és obrir la porta a Vox”, afirmen fonts de la direcció socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La defensa fèrria dels cossos policials per part del PSC no és nova. Ja durant el mandat del president Quim Torra, i en plena batalla electoral entre Pedro Sánchez i la triple dreta, els socialistes van tancar files amb el paper dels antiavalots durant les protestes posteriors a la sentència de l’1-O i van acusar el Govern de no condemnar la “violència” als carrers. “Gràcies, Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil”, clamava Miquel Iceta el setembre del 2019, quan encara faltava un mes per a les grans manifestacions amb aldarulls. Al capdavant de l’acció política en aquest camp hi ha dos noms destacats, tots dos d’Units per Avançar: Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat a Barcelona i ex director general de la Policia, i Espadaler, diputat i exconseller d’Interior. “Comptem amb dues persones que han estat a primera fila amb els Mossos i que treballen amb un enfocament amb què ens sentim molt còmodes”, reivindiquen des de l’executiva del PSC.

Si a la capital catalana Batlle aposta des de fa temps per la contundència contra fenòmens com el dels manters, Espadaler lidera ara una bateria d’iniciatives al Parlament per combatre la “fixació gairebé obsessiva” dels partits al Govern amb la “fiscalització i desconfiança cap als Mossos”, tal com va defensar divendres en l’arrencada de la comissió sobre el model policial. Un dia abans, el PSC denunciava que Interior no ha tramitat prop de 800 actes aixecades en manifestacions des del 2020, i el partit també combatrà la decisió de la Generalitat de retirar-se de les causes contra manifestants si no hi ha lesions o no se’n pot identificar els autors. Darrere d’aquests fets els socialistes hi veuen els pactes de l’executiu amb els cupaires. “La CUP mana i el Govern obeeix”, critica Espadaler. Un discurs que busca reivindicar l’aposta moderada del PSC davant la suposada radicalització i deixadesa de funcions a Interior.

L’estratègia als municipis

“Si volem ser alternativa hem de posar al centre els temes que preocupen a la societat i en què la Generalitat no actua”, apunta un diputat. Malgrat que la inseguretat queda lluny d’aparèixer entre els primers problemes dels catalans a les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) -i que els fets delictius van caure el 2020 gairebé un 27% arran de la pandèmia, segons dades dels Mossos-, diversos baròmetres municipals sí que la situen com una de les principals preocupacions dels ciutadans. I és en l’àmbit municipal, i amb la vista posada a les eleccions del 2023, on el PSC i Units apel·len a veïns, comerciants, restauradors i hotelers “afectats” per les protestes i el “vandalisme” dels últims anys. “L’alternativa serà el creixement de Vox als ajuntaments”, alerta Espadaler.

Tot i fugir de la vinculació immigració-delinqüència dels ultres, els d’Illa sí que assumeixen la defensa de l’ordre als carrers dels partits més a la dreta. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, alertava precisament aquest dissabte en una entrevista a Nació Digital del discurs “conservador” d’Espadaler en relació a la seguretat i criticava els partits que confonen “l’ordre amb la mà dura”. ¿L’estratègia del PSC pot ser contraproduent i acabar donant més ales a Vox? “No tenir discurs és el que et mata”, conclouen fonts socialistes.

stats