Política 13/01/2023

Jéssica Albiach: “El PSC està allargant artificialment la negociació per als pressupostos”

Líder d'En Comú Podem al Parlament

4 min

BarcelonaJéssica Albiach (València, 1979) va tancar un acord amb el Govern pels pressupostos el 14 de desembre. Un mes després, però, encara està a l’espera del pacte entre l’executiu i el PSC, a qui acusa de dilatar la negociació.

Què li sembla la decisió de Llarena sobre les euroordres?

— És una bona notícia perquè descarta la sedició. Davant de tots aquells de Junts que deien que no serviria la supressió del delicte, sí que es nota que és un pas fonamental en la desjudicialització.

Amb la petició que fa Llarena, però, si Puigdemont torna, hauria d’ingressar a presó. Hi ha alguna manera d’evitar-ho?

— La desjudicialització necessitava aquesta eliminació del delicte de sedició, però no ho resol tot. S’ha de seguir veient una mica quin és l’escenari que es va obrint també amb la justícia europea.

Hi pot haver normalitat política mentre Puigdemont continuï a Brussel·les?

— És important que per a una normalitat absoluta s’acabi de resoldre aquesta desjudicialització, que encara té passos importants a fer.

Sí que poden tornar Rovira i Ponsatí. Ho celebra?

— Mai haurien d’haver hagut de marxar. Són passos que ens porten cap a la normalitat.

Quan va ser l’última vegada que va parlar amb Carles Puigdemont?

— Jo directament amb Carles Puigdemont no he parlat. No teníem una relació prèvia.

Aragonès vol convocar els partits per abordar l’acord de claredat. Hi participaran?

— A l’última taula de partits que va convocar Torra nosaltres vam portar la proposta del pacte de claredat i ara Aragonès s’hi suma. Això no ens ha d’impedir poder treballar en altres aspectes. Crec que és clau anar millorant en l’autogovern, blindar lleis progressistes que acaben sent tombades pel TC i tenir una reforma de finançament que està caducada des del 2014.

Per què Catalunya encara no té pressupostos?

— Al Govern en minoria d’ERC li ha costat posar-s’hi, i ara mateix tinc la sensació que el PSC està allargant artificialment la negociació.

Per què?

— No ho sé, però les línies vermelles que està posant per a la negociació dels pressupostos el PSC van directament en el sentit contrari de les polítiques que està tirant endavant el govern de coalició a l’Estat. Estem veient que el PSC li està fent xantatge al Govern amb el Hard Rock, que és un model de precarietat, de sangria, de ludopatia. Però no acabem de saber quin és el model d’ERC.

Hi ha risc que un acord d’ERC amb el PSC invalidi l’acord al qual van arribar vostès prèviament?

— Tinc el compromís del president de la Generalitat que no hi haurà una sola partida pressupostària per tirar endavant el Hard Rock, ni el Quart Cinturó ni l’ampliació del Prat.

I si el que hi ha no és una partida pressupostària, però sí un compromís per estudiar la viabilitat del projecte i que pugui tirar endavant, això ho donarien per bo?

— Jo el que tinc amb el Govern és un acord de pressupostos, no d’investidura ni un pacte d’estabilitat. Si ara ERC decideix donar suport al Hard Rock de manera extrapressupostària el problema no el tinc jo, el té ERC que diu una cosa i la contrària la mateixa setmana.

Sí, i si s’acabés destinant un euro a qualsevol d’aquests tres projectes, els comuns surten del pacte?

— Evident.

Yolanda Díaz anunciarà aquesta setmana si es presenta a les eleccions espanyoles?

— Hi ha moltíssima gent que en té ganes, però crec que Yolanda està demostrant una nova manera de fer política on primer van les propostes i després van les persones.

Jo sento molt a parlar de Yolanda Díaz i Pablo Iglesias.

— A mi no em trobaran mai en retrets. A mi el que m’interessa són les propostes i és el model de país i el que s’està fent des de Sumar no és una candidatura, és un projecte de país per a la propera dècada.

Sí, però i el problema entre Sumar i Podem és un problema de propostes?

— On no hi ha cap problema és que Yolanda Díaz és la candidata.

Però Podem ha demanat espais destacats.

— Però és que encara no estem en aquesta fase. 

És un problema de personalismes?

— A mi els temes interns dels partits em fan moltíssima mandra. I m’avorreixen profundament.  

Acabaran pactant?

— Anirem tots junts perquè ens ho demana la gent.  

Què pensa que la llei del només sí és sí estigui permetent la rebaixa de condemnes per a agressors sexuals?

— No solucionarem les violències masclistes exclusivament amb les condemnes als agressors, però la llei és molt completa perquè és preventiva i fa un acompanyament importantíssim per a les víctimes. 

Els preocupa perdre a Barcelona?

— No perdrem. Trias representa un model econòmic i de ciutat que està més ancorat al passat. I PSC i ERC han de decidir on se situen, perquè si veiem les grans transformacions que està vivint Barcelona en els últims anys, ells hi han donat suport, tot i que ara qüestionen les superilles, per exemple.

Els preocupa l’animadversió que en alguns sectors desperta Colau?

— N’hi ha que són molt reticents a perdre els seus privilegis i que estan en contra d’unes transformacions com la de Glòries, que els veïns avalen.  

Els pot penalitzar que el tema de l’habitatge no estigui resolt?

— Barcelona està fent més habitatge públic que el Govern i la Comunitat de Madrid juntes. 

Què li sembla el vídeo de Shakira?

— Jo soc del seu equip, però crec que les referències cap a la nova parella de Piqué no són necessàries.

stats