DRET A DECIDIR
Política 05/07/2016

El PSC aparca la via canadenca davant la divisió interna

Un grup de dirigents socialistes aconsegueix retirar el pla B d’Iceta

Sara González
3 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha sigut un dels defensors de la via canadenca en cas que els catalans rebutgessin la reforma constitucional.

BarcelonaLa idea del PSC de proposar un referèndum legal i acordat -la via canadenca- si fracassa la reforma constitucional havia caigut com una galleda d’aigua freda al PSOE. Però la direcció de Ferraz no ha hagut de moure ni un dit -més enllà de les declaracions d’alguns dirigents- perquè el pla B embarranqui abans de ser debatut pel màxim òrgan del partit. El consell nacional que els socialistes van celebrar dissabte passat va obligar a aparcar la proposta -apadrinada pel mateix Miquel Iceta- i retirar-la de la ponència política, després de l’oposició de diversos dirigents del partit. Portar el document a votació del consell nacional dels socialistes catalans dissabte passat sense que hagués sigut aprovat prèviament per la direcció és, pràcticament, la gènesi de la seva desaparició en el que ha de ser el full de ruta dels socialistes dels pròxims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El PSC no s’ha definit sobre això, no hi ha una decisió”, va assegurar Iceta ahir en una entrevista a TV3, en què va especificar que es va decidir ajornar la discussió davant la disparitat d’opinions. El PSC no afrontarà el debat definitiu fins al congrés del novembre, però la veritat és que ja neix tocat de mort. Iceta, que públicament ha sigut un dels defensors de la via canadenca en els últims mesos, va decidir portar-la a votació del màxim òrgan del partit entre congressos dissabte passat en plena tempesta de declaracions del PSOE.

Una dotzena de dirigents, com ara el primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, van alçar el braç per carregar contra l’acceptació de la via canadenca encara que fos com a últim recurs davant d’un eventual fracàs de la reforma federal de la Constitució, segons va avançar El País. Tot en la mateixa línia que el PSOE ha expressat aquests últims dies. Com a arguments, van esgrimir que l’especificació d’un pla B suposa desacreditar la viabilitat del projecte prioritari i fins i tot van posar en dubte “la utilitat” dels referèndums per resoldre conflictes territorials, fent referència al Brexit.

La rebel·lió apareix després de mesos de declaracions en què es defensava aquesta via i que fins ara no havien despertat cap animadversió. Carme Chacón en una entrevista a la SER el 26 de febrer defensava, davant d’un fracàs de la reforma constitucional: “En aquest escenari, el missatge seria claríssim i aquí ens hauríem de posar tots a treballar, començant probablement pel que va fer el Canadà, on la pregunta havia de ser pactada i molt clara, i la majoria, suficient”. “El PSC mai estarà en contra d’una consulta legal i acordada”, va defensar Iceta, just un mes després, com a alternativa a una negativa dels catalans a una reforma constitucional. Fins i tot la número dos de Pedro Sánchez, l’exmagistrada Margarita Robles, es va mostrar partidària del referèndum legal després del pertinent canvi constitucional.

Per escrit

Per què, doncs, part del PSC es rebel·la contra un pla B fins ara no contradit? “Veure-ho per escrit és diferent de sentir-ho de viva veu”, argumenten des de la cúpula. Però la posició no és unànime: fins i tot després de l’èxode dels sobiranistes, hi ha dirigents, especialment del territori, que lamenten que en el seu dia el partit abandonés la defensa del dret a decidir “legal i acordat” que Pere Navarro va posar sobre la taula. Iceta ha assumit públicament que és partidari de la via canadenca com a alternativa, però fins i tot els dirigents que també la defensen lamenten que el primer secretari l’hagi posat en risc d’aquesta manera. Creuen que l’única explicació al fet que es votés en el consell nacional seria que es busqués dinamitar-la a quatre mesos del congrés.

La direcció, conscient del terrabastall que podia provocar un rebuig a la ponència, va optar per ajornar la discussió. La via canadenca pot anar perdent força i arribar resolta per inanició al conclave si no és que Iceta, o algun dels dirigents que li volen plantar cara per optar a liderar el PSC, la defensa enfrontant-se als barons.

Iceta, dirigent d’equilibris, va assegurar ahir que tant els detractors com els partidaris de considerar la consulta com a alternativa tenien arguments “legítims” per defensar-la, però que en cap cas aquesta qüestió suposaria un nou cisma al partit. El primer secretari dels socialistes catalans sempre ha sigut una veu de fiar per al PSOE i, aparcada la via canadenca, no dóna símptomes que hagi de canviar.

stats