Política 28/02/2013

El PSC rebaixa la tensió amb el PSOE i crida a la "unitat" davant els governs de dretes

Collboni troba "normal" la dimissió de Zaragoza i nega que els socialistes catalans plantegin un grup propi

R. Mateos / O. March
2 min

BarcelonaEl portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha volgut rebaixar aquest dijous la tensió amb el PSOE i, dirigint-se a aquelles veus que advoquen per trencar relacions, ha fet una crida a la "unitat" del socialisme, per evitar que el país quedi "condemnat per molts anys a tenir governs de dretes", del PP a Espanya i del "nacionalisme conservador" a Catalunya. En un to conciliador que contrastava amb la tibantor viscuda en les darreres 48 hores entre PSC i PSOE, Collboni ha subratllat que tots dos partits tenen "un llarg camí a recórrer junts", comparteixen un mateix model social i d'Estat federal i han d'encarnar una "alternativa d'esquerres".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això, ha declarat Collboni als passadissos del Parlament, que el PSC "farà tots els esforços per refer els ponts de diàleg" amb el PSOE, amb qui pretén pactar un nou protocol de relacions. Ha advertit al PSOE que ha de tenir en compte la "pluralitat i complexitat" de la societat actual i que s'ha iniciat un "període de transició política" que genera tensions. El PSC vol tenir "veu pròpia" al Congrés, però en cap cas està plantejant reclamar un grup propi al marge del PSOE, ha puntualitzat.

Collboni ha qualificat de "normal" la dimissió forçada de José Zaragoza com a secretari general adjunt del grup parlamentari socialista al Congrés. A parer seu, la decisió respon a una "doble coherència" de l'exsecretari d'organització del PSC, que primer va obeir la direcció que lidera Pere Navarro, votant a favor de les resolucions pel dret a decidir, i després ha abandonat la direcció del grup a Madrid perquè havia trencat la disciplina de vot. El comportament de Zaragoza, en opinió seva, ha estat "impecable".

Collboni també ha tret ferro a les sancions econòmiques imposades pel PSOE als 13 diputats del PSC que no van respectar la disciplina de vot: es tracta, ha dit, d'una simple "aplicació del reglament" intern del grup parlamentari. Però en tot cas està convençut que les represàlies haurien d'acabar aquí: "No hi hauria d'haver més conseqüències", ha afegit, conscient que hi ha veus al PSOE que reclamen expulsar els dos membres del PSC al comitè federal dels socialistes a nivell estatal.

stats