Política 06/07/2015

El PSC critica el "desconcert" del debat de les llistes i titlla de "presa de pèl" una candidatura sense polítics

La portaveu socialista, Esther Niubó, afirma que la victòria del 'no' a Grècia "no és un vot en contra d'Europa ni de l'euro", sinó que és "a favor d'una Europa diferent"

Laia Vicens
2 min
Esther Niubó, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), en roda de premsa a la seu de la formació. / ACN

BarcelonaLa portaveu del PSC, Esther Niubó, ha carregat aquest dilluns contra el "desconcert bastant important" del debat entorn la fórmula per concórrer a les eleccions del 27-S que tenen CDC, ERC i les entitats sobiranistes. "A tres mesos de les eleccions no sabem si Artur Mas es presenta o no a la reelecció", ha criticat Niubó. A més, ha dit que encara que es parlen de "llistes molt renovades", en al·lusió al fet que ERC i Òmnium apostarien per una candidatura sense polítics, "volen acabar fent el de sempre". "És una presa de pèl i una broma", ha qualificat en una roda de premsa posterior al secretariat del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Niubó ha posat en entredit, una vegada més, el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S. "Són unes eleccions importants però no com alguns partits voldrien", ha assegurat, tot afegint que els socialistes no volen "que s'intentin convertir en una cosa que no són". Així, davant d'aquest panorama "incert", Niubó ha reivindicat el PSC com "l'únic" partit que té un "projecte de programa".

Refusa un pacte amb el PP i Ciutadans

La portaveu dels socialistes ha refusat bastir un front amb el PP i Ciutadans per barrar el pas a les candidatures independentistes després del 27-S. Niubó ha dit que amb els populars no hi tenen "res a veure" ni en l'aspecte econòmic ni territorial, mentre que ha criticat que C's hagi "utilitzat" la llengua com a "element per dividir" la societat catalana. Amb Ciutadans, però, ha volgut introduir un matís tot afegint que podrien ser "possibles" aliats si els d'Albert Rivera reformulessin aspectes com la reforma de la Constitució.

En canvi, ha tornat a estendre la mà a la confluència entre Podem, ICV, EUiA i Procés Constituent, ja que ha afirmat que el PSC "reforçarà l'opció d'esquerres millor situada" si calen pactes postelectorals. Ara bé, ha demanat reformes i polítiques en profunditat i no només "gestos" i "política de plató".

Grècia: "No és un no en contra d'Europa, és un sí a favor d'una Europa diferent"

Niubó també ha volgut referir-se a l'actualitat europea després de la victòria del no al referèndum de Grècia. Segons ha dit, no es tracta d'un vot "en contra d'Europa o de l'euro", sinó que és un vot "a favor d'una Europa diferent" i d'un acord "més just" que passa per la reestructuració del deute. "No ens podem permetre una Europa sense Grècia ni una Grècia fora d'Europa", ha opinat.

Tot i que el PSC no va fer ni campanya pel sí ni pel no "perquè no som ningú per opinar o influir sobre el poble grec", Niubó ha avisat que el resultat del referèndum és un símbol que "Europa s'està equivocant" quan implementa mesures "injustes i ineficaces". Per això, ha dit que "convé una reorientació de les polítiques". "Demanem que Europa estigui a l'alçada dels seus valors fundacionals", ha afirmat.

stats