Internacional 05/07/2015

Clara victòria del no a Grècia

El no a l'acord amb els creditors s'imposa amb el 61,5% de vots mentre que el sí es queda amb el 38%

Cristina Mas
1 min

Enviada especial a AtenesEl no a l'acord amb els creditors s'imposa en el referèndum grec amb el 61,59% de vots, mentre que el sí es queda amb el 38,41% de l'escrutini, segons les primeres dades oficials fetes públiques pel govern grec amb el 85% escrutat.

El no guanya en totes les circumscripcions electorals gregues, i en alguns districtes la diferència entre les dues opcions gira al voltant del 40%. La participació, segons aquestes mateixes dades, se situa en el 61,82%.

Les enquestes telefòniques que s'han fet públiques després de tancar els col·legis electorals aquest diumenge també han donat una victòria al no, tot i que amb un marge inferior al que dóna l'escrutini parcial.

Suport a Syriza

Si es confirma aquest resultat, els grecs hauran donat un suport majoritari al govern del primer ministre, Alexis Tsipras, que va ser qui va convocar el referèndum sobre l'acord amb els creditors.

Tsipras va anunciar la setmana passada que consultaria els grecs sobre les propostes que la Comissió Europea, el BCE i l'FMI havien posat sobre la taula i que preveia noves retallades socials i un augment d'impostos com l'IVA.

Les negociacions van quedar en un impàs després de la convocatòria del referèndum i es va decidir imposar un corralito sobre els bancs grecs, que els últims dies només han pogut donar 60 euros per persona i dia als impositors.

Ha estat amb aquest rerefons que els grecs han anat a les urnes després d'una campanya curta en què el govern de Syriza ha demanat el no i l'oposició majoritària el sí.

stats