PARLAMENT
Política 26/07/2011

Els partits catalans blinden el Govern perquè exigeixi la moratòria pel pagament del deute a l'Estat

Els grups parlamentaris tanquen files amb l'executiu d'Artur Mas de cara al Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres, on el Govern exigirà una moratòria per pagar a l'Estat els 623 milions que li reclama de la liquidació negativa de les bestretes del model de finançament dels exercicis 2008 i 2009

Pol Santaló
2 min

BarcelonaEls partits polítics catalans han donat aquest dimarts a la tarda el seu vistiplau a l'estratègia del Govern de la Generalitat de reclamar a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres una moratòria dels 623 milions d'euros que ha de pagar Catalunya a l'Estat el pròxim any de la liquidació negativa de les bestretes del 2008 i 2009. Els partits veuen una paradoxa que l'Estat es negui a pagar els 1.450 milions del fons de competitivitat i exigeixi a la Generalitat que torni els diners que li va avançar de més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha dit que demanarà la moratòria de forma generalitzada tothom: el PP a les comunitats que governa i el Govern per a Catalunya. "Nosaltres hi estem a favor perquè hem estat a favor d'allò que se li deu a Catalunya, estem a favor que hi hagi una compensació en allò que se li deu i allò que es pugui estar devent", ha manifestat. El Partit Popular de Catalunya ha volgut, a través del seu portaveu parlamentari, Enric Millo, "celebrar" la decisió del Govern de demanar la moratòria. Millo ha volgut destacar que aquesta mesura està "en plena sintonia" amb les tesis del seu partit i la directriu que el líder del PP, Mariano Rajoy, ha donat als presidents de les autonomies on governa.

Per la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, és ''lògic'' que el Govern demani la moratòria "convenient'' l'estratègia que ha plantejat l'executiu tenint en compte el deute de l'Estat amb Catalunya en concepte dels fons de competitivitat. Des d'Esquerra, la seva portaveu parlamentària, Anna Simó, ha volgut donar "tot el suport" al Govern en la seva petició de la moratòria per les bestretes de l'Estat. "Resulta que Generalitat ha de pagar perquè es va fer valoració per sobre de recaptació d'IRPF i IVA, mentre alhora l'Estat no paga la bestreta del fons de competitivitat", ha analitzat Simó, tot afegint que "no veuríem bé que l'Estat demanés cobrar mentre ells no compleixen".

Finalment, Convergència i Unió ha assegurat que no té lògica que ''el gran incomplidor'' exigeixi ara ''el compliment''. Turull ha assegurat que Catalunya paga amb aquesta exigència les conseqüències de com es va gestionar de manera ''calamitosa'' a Catalunya el finançament i com es va negociar a l'Estat i per això el portaveu del grup parlamentari de CiU ho ha qualificat de ''l'estafa de l'estampeta''. Per això, Turull ha assegurat que pren sentit l'aposta política de ''pacte fiscal''. El president de C's, Albert Rivera, ha afirmat que el seu grup és partidari que hi hagi una compensació entre el deute de la Generalitat i del govern espanyol i, per tant, veu bé la posició de l'executiu català.

stats