Política 03/07/2017

El PSOE complica el camí a Rajoy: votarà en contra del sostre de despesa

Fa només mig any va avalar-lo a canvi d'una pujada del salari mínim

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Reunió de l'executiva del PSOE aquest dilluns a Ferraz. EFE

MadridL'executiva de Pedro Sánchez ha ratificat aquest dilluns que el PSOE votarà en contra del sostre de despesa i els objectius de dèficit, claus per a l'elaboració dels pròxims pressupostos generals de l'Estat per al 2018. Complica així el camí al govern de Mariano Rajoy, després que fa només mig any –el desembre de l'any passat– hi votés a favor a canvi d'una pujada del salari mínim. Aquella decisió, que va prendre la gestora socialista, va donar oxigen a Mariano Rajoy durant un any més, ja que permetia a les comunitats autònomes elaborar els seus comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara Sánchez no està disposat a seguir el mateix camí. En un document de quatre folis que inclou fins a onze punts, l'executiva desgrana per què votarà 'no' a la proposta del govern espanyol, que aquest dilluns aprova el consell de ministres i que previsiblement es debatrà el dimarts 11 de juliol al Congrés. Argumenta que, tot i estar d'acord en arribar al dèficit del 2,2% plantejat per "exigència" de les autoritats de Brussel·les, no estan d'acord que s'aconsegueixi complir retallant en despesa social.

"El PP hi plasma la seva pròpia convicció ideològica, amb una política orientada clarament a una posició conservadora contrària al nostre ideari socialdemòcrata", ha dit el secretari d'organització, José Luis Ábalos, en roda de premsa després de l'executiva de Ferraz. Consideren que l'Estat està sent una víctima de "l'atac ideològic del neoliberalisme" del govern espanyol.

Cs també hi posa traves

Rajoy no té lligat ni el suport de Ciutadans per a l'aprovació del sostre de despesa. Els d'Albert Rivera reivindiquen baixades d'impostos a canvi. Ábalos ha criticat que el partit taronja "segueixi alimentant l'esperança d'arribar a un acord". "Queda molt bonic abaixar impostos, però la pregunta que cal fer-se des de Ciutadans és com es pagaran les pensions d'aquest país", ha afegit.

stats