Política 26/04/2013

El PSOE vol que la llei electoral obligui els partits a celebrar primàries

Ramón Jáuregui ha declarat durant una entrevista a EFE que el partit socialista proposarà que els militants escullin els candidats electorals

Efe
2 min
El diputat socialista Jauregui en una entrevista a EFE el 26/04/2013

MadridEl Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) vol que la llei electoral obligui tots els partits polítics a celebrar primàries per escollir els candidats electorals. Ho ha declarat aquest divendres el diputat socialista Ramón Jáuregui durant una entrevista a l'agència EFE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jáuregui, que forma part de l'executiva federal del PSOE, vol que tots els partits adoptin les primàries, un sistema que el PSOE utilitza des de fa anys per escollir el candidat electoral i que en un futur es preveu que s'implantarà per escollir-ne també el secretari general.

Les reaccions dins del PSOE ja s'han sentit. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha considerat "positiu" que s'ampliï la participació dels militants i de la població en general a l'hora d'escollir els càrrecs d'un partit. També el dirigent dels socialistes bascos, Patxi López, ha fet una valoració positiva de la notícia. López ha afirmat que el PSOE vol primàries, tot i que considera "potser ens hem comunicat malament", ja que alguns secretaris generals autonòmics han mostrat malestar en assabentar-se de la noticia en un esmorzar informatiu.

Jáuregui, que no ha volgut parlar del debat sobre primàries per a les pròximes eleccions generals que s'ha reobert en el PSOE, ha afirmat durant l'entrevista que inclouria en la constitució un precepte per garantir els drets de prestació bàsics de l'estat del benestar. També ha defensat una regulació del procés d'abdicació del rei.

El diputat socialista també ha afirmat que la direcció federal del partit no considera necessari canviar el sistema de monarquia parlamentària actual. Finalment, ha avançat que un dels temes que es parlarà durant la conferència política que celebrarà el PSOE serà les relacions de l'Estat espanyol amb la Santa Seu. Tot i que Jáuregui no vol trencar les relacions amb el Vaticà, sí que creu que les institucions de l'Estat han de ser més aconfessionals.

stats