El PSOE insisteix en la geometria variable al Congrés tot i l'ensurt de la reforma laboral

Unides Podem considera que no hi ha alternativa a la majoria de la investidura i s'ofereix a "refer ponts"

2 min
1603947bd1da91100dbb5c216077caf9239eb9ccw

MadridEls dos socis del govern espanyol han extret conclusions oposades de la lliçó de la rocambolesca aprovació de la reforma laboral dijous passat, que va tirar endavant gràcies a l’error d’un diputat del PP. Així, mentre a la Moncloa afirmen que l’episodi no els farà canviar d’estratègia i continuen insistint en la geometria variable, és a dir, en buscar suports llei a llei sense descartar ningú d’entrada, ni tan sols el PP, des d’Unides Podem es considera que només hi ha una majoria possible, que és la de la investidura, amb ERC i PNB com a socis principals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del grup d’UP al Congrés, Jaume Asens, ha dit aquest dimarts que insistir en la geometria variable és “una operació molt arriscada” i ho ha equiparat a jugar a la “ruleta russa”. “El bloc d'investidura és la condició de possibilitat de poder avançar en l’agenda legislativa del govern. No pot penjar d'un miracle o una carambola d’última hora”, ha insistit Asens.

En canvi, des de la Moncloa, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha insistit que la recerca de “grans acords parlamentaris” és una “senya d’identitat d’aquest govern”. “Seguirem convocant totes les forces polítiques per aconseguir aquests grans consensos”, ha subratllat. La conclusió, doncs, és clara: el PSOE continuarà oferint diàleg a PP i Cs i no vol lligar-se de peus i mans als socis de la investidura, en especial a ERC. Tot i això, l’experiència de dijous, sobretot després de la deserció dels dos diputats d’UPN, demostra que serà molt difícil construir una majoria que no passi pels republicans.

Malestar amb ERC

En aquest punt es produeix una diferència curiosa entre Unides Podem i el PSOE. Els primers encara estan dolguts amb els republicans perquè consideren que han volgut desgastar la figura de Yolanda Díaz amb el seu vot contrari a la reforma laboral pactada amb sindicats i patronal. Asens ha acusat ERC d’haver pres la decisió per “càlculs electorals curtterministes” amb l’objectiu de “debilitar el lideratge de Yolanda Díaz”. Per això, Asens ha admès que la majoria de la investidura ha sortit amb algun “blau” d’aquesta crisi, tot i que ells estan disposats a “refer les aliances”.

En canvi, al PSOE no hi ha cap acritud cap al comportament d’ERC. Al contrari, treuen tot el ferro a la votació i destaquen la bona sintonia entre els dos governs, que justament aquest dimarts han anunciat la celebració d’una comissió bilateral per al 18 de febrer. Fonts pròximes a la ministra Rodríguez han explicat que aquest mateix matí han estat tancant l’ordre del dia de la comissió amb la seva homòloga a la Generalitat, la consellera Laura Vilagrà, i que les relacions són fluides.

Això sí, de la data de la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític encara no hi ha cap notícia. “La taula es reunirà quan hi hagi acords importants per anunciar”, s’ha limitat a dir Rodríguez. A la Moncloa és evident que aquesta qüestió incomoda, i més a les portes de les eleccions a Castella i Lleó, i insisteixen que ja va quedar clar d’entrada que no es deixarien portar per la pressió del calendari. Caldrà veure si després de les eleccions d'aquest diumenge, el PSOE es mostra més disposat a fixar almenys una data.

stats