Política 17/02/2016

El PSOE no retirarà el recurs contra la conselleria d'Exteriors si governa a l'Estat

Podem, en canvi, reclama deixar de "fer servir la llei per resoldre problemes polítics"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PSOE al Senat, Óscar López. EFE

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) té ara cinc mesos per decidir què fa amb la conselleria d'Exteriors: si la considera inconstitucional o no. Des d'ahir dimarts que el departament de Raül Romeva està suspès per ordre de l'alt tribunal a instàncies del govern espanyol. Ara bé, aquest panorama podria canviar de la nit al dia si la Moncloa decidís retirar el recurs al TC, que inclou la suspensió automàtica de la conselleria. Un canvi de color al govern espanyol, amb el líder socialista, Pedro Sánchez, al capdavant, podria propiciar aquest gest.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que podria fer Sánchez", bitllet de Joan RusiñolPerò el PSOE ja ha advertit que no té cap intenció de permetre el desenvolupament del full de ruta de Junts pel Sí i la CUP, el qual inclou la conselleria d'Exteriors. "Entenem que està fora de la legalitat", ha assegurat el portaveu dels socialistes al Senat, Óscar López, als passadissos del Congrés. Preguntat sobre si retirarien el recurs si governen, López ha insistit que no comparteixen "el full de ruta sobre la taula". "La nostra proposta és una altra, que tots els catalans puguin votar una reforma de la Constitució", ha assenyalat. "Hem conegut el recurs del TC i com sempre esperarem i acatarem la resolució", ha afegit.

Iglesias reclama acabar amb les prohibicions

Una opinió molt diferent té Podem, que sí que es compromet a retirar els recursos contra el Govern i la Generalitat si arriba al govern de l'Estat. El líder del partit morat, Pablo Iglesias, ha insistit que no són partidaris de "fer servir la llei per resoldre problemes polítics. "Les mesures de força, les imposicions i les prohibicions no ajuden a superar una dinàmica d'immobilisme per una banda i d'atrinxerament institucional per una altra", ha afegit, i ha reclamat "bon to" i "diàleg" entre el govern espanyol i la Generalitat.

stats