Política 29/01/2016

Puigdemont subratlla que la DUI no és al programa i nega discrepàncies al Govern

El president de la Generalitat afirma que cal "una pantalla democràtica abans de fer el pas cap a un estat independent"

G.pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, explica l'estructura del Govern al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha sortit al pas aquest divendres d'una setmana moguda pel que fa al contingut del full de ruta sobiranista del Govern i el seu calendari d'aplicació. En una entrevista a 'Regió7' ha subratllat que a l'executiu no hi ha discrepàncies sobre la declaració unilateral d'independència perquè "no és al programa" de govern. Rebla així el missatge que ja va donar en els seus primers passos com a president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els resultats electorals del 27-S –amb l'independentisme per sota del 50% de vots– i les negociacions entre JxSí i la CUP han encaminat el procés cap a una certa modulació en la terminologia que fa servir el Govern, un fenomen que es va posar de manifest dimarts, després que la portaveu de JxSí al Parlament i secretària general d'ERC, Marta Rovira, apostés per una "declaració d'independència" immediatament prèvia a l’aprovació de les quatre lleis –transitorietat jurídica, procés constituent, Hisenda pròpia i seguretat social catalana– més rellevants que s’elaboraran durant la legislatura.

Un dia després, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va defensar fer una “declaració d’intencions” –podria ser una resolució del Parlament– prèvia a les eleccions constituents en lloc de la “proclamació de la independència” que fixa el programa electoral de Junts pel Sí. “Els acords [previs a les eleccions] han canviat perquè no tenim majoria absoluta”, defensen fonts governamentals consultades. “El procés també està condicionat per aspectes externs”, assenyalen alts càrrecs, en referència especialment a la reacció de l’Estat contra el procés o a la dinàmica de la governabilitat a Madrid.

Uns matisos, però, que Puigdemont minimitza: "Tots diem el mateix: que no portem en el programa la DUI. Tots diem que hi ha d'haver una pantalla democràtica abans de fer el pas cap a un estat independent". Segons el president de la Generalitat, la republicana Marta Rovira també va en aquesta línia, encara que "amb altres expressions".

Romeva: "Proclamar la independència abans de les eleccions constituents"

També aquest divendres, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva, ha insistit en una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA que el full de ruta estableix una "proclamació de la independència" abans de l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, que al seu torn és prèvia a la convocatòria d'unes eleccions constituents. El conseller ha assenyalat que aquesta "proclamació" és "sinònima" de la "declaració d'intencions" que aquest dimecres va defensar la consellera de la Presidència, Neus Munté.

Aquesta proclamació de la independència és una declaració unilateral? "Tècnicament, depèn de com es faci", ha respost Romeva, que ha admès que l'escenari actual "no és l'ideal". "Espero que s'obrin alguns ulls, algunes ments, algunes mans", ha apuntat sobre l'actitud del govern espanyol. "Si a l'altra banda no hi ha ningú, en dret internacional hi ha un principi que és el de manca d'alternatives. Quan s'ha provat tot i res ha funcionat, s'accepta que arribis a la fase a la qual estem arribant si no hi ha alternatives", ha apuntat.

stats