ENTREVISTA
Política 29/01/2016

Romeva: "El full de ruta estableix proclamar la independència abans de les eleccions constituents"

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, en una entrevista a l'ARA, assegura que aquest pas és previ a aprovar la llei de transitorietat jurídica i a la convocatòria de nous comicis

Oriol March
3 min

BarcelonaEl conseller d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva, ha assegurat aquest divendres en una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA que el millor que podria passar a l'Estat és que hi hagués un govern que "posi sobre la taula un referèndum". Romeva no s'ha volgut pronunciar sobre quina seria la millor combinació parlamentària per arribar a aquest escenari, però ha advertit que "no tothom" dins l'univers de Podem és favorable al referèndum. En tot cas, ha volgut deixar clar que la pitjor opció a Espanya és la d'un executiu del PP i Ciutadans nascut gràcies a una abstenció del PSOE en la investidura. "El bloqueig actual perjudica Catalunya i l'Estat", ha raonat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat sobre el full de ruta, Romeva ha insistit que estableix una "proclamació de la independència" abans de l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, que al seu torn és prèvia a la convocatòria d'unes eleccions constituents. El conseller ha assenyalat que aquesta "proclamació" és "sinònima" de la "declaració d'intencions" que aquest dimecres va defensar la consellera de la Presidència, Neus Munté.

Aquesta proclamació de la independència és una declaració unilateral? "Tècnicament, depèn de com es faci", ha respost Romeva, que ha admès que l'escenari actual "no és l'ideal". "Espero que s'obrin alguns ulls, algunes ments, algunes mans", ha apuntat sobre l'actitud del govern espanyol. "Si a l'altra banda no hi ha ningú, en dret internacional hi ha un principi que és el de manca d'alternatives. Quan s'ha provat tot i res ha funcionat, s'accepta que arribis a la fase a la qual estem arribant si no hi ha alternatives", ha apuntat.

Xoc amb l'Estat

Sobre la possibilitat que el Tribunal Constitucional (TC), a instàncies del govern espanyol, suspengui la creació de la seva conselleria, Romeva ha argumentat que no hi ha raons "jurídiques" per fer-ho, tenint en compte que el decret pel qual es va crear és idèntic al de quan es va posar en marxa la secretaria d'Afers Exteriors l'anterior legislatura.

Contactes diplomàtics

Preguntat sobre si la declaració de ruptura del 9-N ha perjudicat el flanc internacional, Romeva ha respost que "qui tenia reticències, les segueix tenint". "La percepció que jo tinc és que estan acceptant que el problema el tenen a l'Estat", ha assenyalat. "A algú li interessa cronificar aquesta situació?", s'ha preguntat. "No sé si aquest Govern se'n sortirà, però arribarem fins on puguem. Això no s'aturarà fins que tingui una solució clara", ha considerat. El conseller ha apuntat que seria "lògic" fer el primer viatge a Brussel·les.

L'exeurodiputat d'ICV ha assegurat que s'obriran més delegacions al llarg de la legislatura "en funció de la disponibilitat pressupostària i de les necessitats". Romeva ha avançat que s'està treballant en quin paper es dóna a Artur Mas. "A un expresident se li poden obrir moltes portes", ha resumit.

Corrupció

Romeva s'ha referit a la trama de corrupció que esquitxa el PP valencià i s'ha mostrat sorprès pel fet que Mariano Rajoy "hagi arribat a ser candidat" a la presidència del govern espanyol després de tants casos oberts al seu partit. "Volem construir un país nou, i això és una oportunitat. Cal un marc legal molt clar, molt dur i molt específic, i també una nova cultura. El repte de la secretaria de Transparència és crear aquesta nova cultura", ha argumentat.

Preguntat sobre el fet que l'Audiència Provincial de les Balears hagi acordat que la Infanta Cristina continuï sent jutjada com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals en el marc del cas Nóos, el conseller ha indicat que "no seré jo" qui qüestioni una decisió judicial "en un cas tan important".

Pel que fa al nomenament de Jesús María Barrientos al capdavant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el conseller ha indicat que és "molt hostil" al procés. "La separació dels poders és un eufemisme, una realitat inexistent", ha assegurat Romeva, que ha lamentat que s'utilitzin estaments judicials "per fer política".

stats