Política 11/11/2020

Puigdemont anuncia que no serà el candidat efectiu de JxCat el 14-F però anirà a la llista

Les primàries del partit seran un duel entre Damià Calvet i Laura Borràs

Gerard Pruna
4 min
L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu durant una conferència a Amsterdam

BarcelonaCarles Puigdemont no serà el candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat. L’expresident ha resolt aquest vespre la incògnita en un vídeo en què anuncia que formarà part de la llista del seu partit però que no aspirarà a ser investit perquè “la repressió espanyola ho impedeix”. D’aquesta manera, tal i com va avançar l’ARA, Puigdemont formarà part de la llista simbòlicament però el candidat efectiu de Junts sorgirà de les primàries que enfrontaran, finalment, Laura Borràs i Damià Calvet. Tots dos són els principals aspirants després que aquest dimecres s’hagi tancat el termini per presentar candidatura sense que els consellers Jordi Puigneró i Ramon Tremosa hagin fet el pas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i el pas al costat que suposa admetre que no aspira a ser el proper president de la Generalitat, Puigdemont ha remarcat que no renuncia a liderar el projecte de JxCat i que formarà part de la candidatura –sense concretar en quina posició– i s’implicarà “a fons” en la campanya perquè Junts obtingui “un molt bon resultat” que permeti a l’independentisme articular un Govern “fort de debò” la propera legislatura. L’expresident, que fa setmanes que manté converses a diverses bandes sobre quin ha de ser el seu paper en els comicis i que fins a l’últim minut ha rebut pressions perquè fos el candidat, haurà d’aclarir ara quin serà el seu paper en la llista de Junts. Sobre la taula se li han posat propostes que van des d’encapçalar-la simbòlicament, a anar de número 2, tancar-la o, fins i tot, ser cap de llista per Girona.

Puigdemont, doncs, ha acceptat finalment formar part de la llista de Junts –“He rebut milers de peticions de gent d’arreu del país perquè fes aquest pas, no puc restar insensible a aquesta demanda”, ha dit en el seu comunicat– i ha encoratjat el seu partit a “trobar un candidat o candidata que pugui ocupar la presidència de la Generalitat”. Ha enterrat així les especulacions que apuntaven a la possibilitat que ell es presentés a les primàries ajornant per a més endavant l’elecció d’un candidat efectiu, i s’ha compromès a que el dirigent que surti vencedor del procés intern compti amb tot el seu suport.

Amb l’anunci de Puigdemont, les primàries de JxCat cobren una nova dimensió. Els prop de 5.000 associats del partit hauran de triar entre el conseller Damià Calvet i la portaveu al Congrés, Laura Borràs, que aquest matí ha oficialitzat que optarà a ser la presidenciable de JxCat. Tots dos aspirants tenen ara fins diumenge per recollir els 100 avals necessaris per participar en la campanya electoral de les primàries, on hauran d’exposar els seus projectes abans que el cap de setmana del 28 i 29 de novembre se celebri la votació definitiva. D’entrada, en els seus vídeos de presentació tots dos han mostrat el seu compromís amb el mandat de l’1-O i amb culminar el camí cap a la independència. Amb els dies, però, afloraran les diferències entre tots dos aspirants, els equips dels quals ja treballen per marcar perfil propi.

Així, Borràs ja ha fet gala aquest dimecres a cop de retuit de la tirada que té a les xarxes socials i ha agraït “el suport constant” que rep i que, ha dit, l’ha empès ha prendre una decisió –presentar-se– que “no ha estat fàcil”. La portaveu al Congrés, que ha obtingut immediatament el suport a través de les xarxes de l’expresident Quim Torra –que no és militant de JxCat–, mesurarà ara si aquest suport digital té translació en les bases del seu partit o sí la major experiència de Calvet en la vida interna dels partits li dona avantatge en aquest àmbit. Conscient que una de les debilitats que li atribueixen els seus adversaris és la poca experiència de govern, Borràs ha volgut també deixar un missatge en aquesta línia i ha afirmat que per molt que diguin que “ara no toca parlar d’independència sinó de gestió”, el que cal és “treballar amb solvència per aconseguir la independència” i ha remarcat el fet que, si guanya les primàries, pot aspirar a ser la primera presidenta de la Generalitat de la història. Des de l’equip de Calvet, s’apostava ahir per fer una campanya en positiu que “enforteixi l’espai de JxCat”.

Puigneró i Tremosa, descartats

Serà clau també pel devenir de la cursa els posicionaments que vagin prenent els pesos pesants del partit –consellers, diputats i també els presos de Lledoners–, que hauran de mullar-se i optar per Borràs o Calvet. Els que finalment no participaran de la cursa són els consellers Ramon Tremosa i Jordi Puigneró. Tots dos havien flirtejat amb la idea de presentar-se a les primàries i els seus noms apareixien a totes les travesses, però finalment han preferit no presentar candidatura tot i que, amb tota probabilitat, sí formaran part de la propera llista de JxCat. Sí provarà de recollir els avals el periodista i politòleg Joan-Ramon Colomines-Companys, que va anunciar ahir que optarà a ser el candidat tot i que ell mateix admetia que veia poques opcions.

S’imposi Borràs o Calvet, el que ha tornat a fer-se evident aquest dimecres és que el lideratge de l’espai és de Carles Puigdemont. En el seu comunicat per anunciar que no seria el candidat a la presidència de la Generalitat, ell mateix sí que s’ha mostrat disposat a liderar l’equip que Junts presenti a les eleccions i que converteixi el seu partit en “la força decisiva per culminar el Procés”. Per a l’expresident, que JxCat tregui un bon resultat és clau perquè l’independentisme formi un govern “fort de debò” que “reprengui el fil del referèndum de l’1-O”, ja que, al seu parer, l’estratègia del diàleg amb l’Estat “no ha donat cap fruit” ja que la “repressió no s’ha aturat” i el govern espanyol de Pedro Sánchez no ha fet cap pas per aprovar una llei d’amnistia.

stats