Política 04/09/2017

Puigdemont diu que la Hisenda pròpia està "preparada" per al que es decideixi l'1-O

Junqueras assegura que l'ATC té un potencial de recaptació de 42.000 milions d'euros

Núria Orriols
4 min
puigdemont atc

BarcelonaA menys d'un mes per al referèndum de l'1 d'octubre, el Govern ha presentat els últims avenços de l'Agència Tributària Catalana (ATC), una de les principals estructures d'estat en què ha estat treballant la Generalitat. En una roda de premsa conjunta, el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han explicat que la Hisenda pròpia ha completat el seu recorregut de desplegament territorial i l'assumpció de competències que li permet el marc autonòmic. Entre aquestes competències, el control de tots els impostos propis i cedits per l'Estat, la recaptació executiva i la tramitació dels impostos estatals per a tot el sector públic de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat ha posat en valor el desplegament de la Hisenda pròpia tenint en compte el temps disponible. "Avui podem dir que estem preparats", ha dit Puigdemont, que ha remarcat que la nova administració és molt més "propera", basada en una relació de "col·laboració" amb el ciutadà i compromesa amb la lluita contra el frau. "Posem les estructures necessàries per fer possible la voluntat dels catalans en el referèndum de l'1 d'octubre", ha dit Puigdemont. "El nostre deure és preparar el país perquè allò que demanen els ciutadans es faci bé", ha afegit. D'aquesta manera, el cap de l'executiu ha garantit que la Generalitat està "preparada" per aplicar el resultat del referèndum però no ha donat detalls sobre com seria aquesta transició.

"L'agència està preparada per gestionar els impostos de caràcter massiu i periòdic", ha afegit el vicepresident, Oriol Junqueras, com ara l'impost sobre les begudes ensucrades, però també podria ser el cas de l'IRPF o l'IVA. "L'objectiu de l'ATC és tenir el màxim de capacitat possible i posar-la al servei del que decideixin els ciutadans de Catalunya", ha dit el vicepresident sense entrar, tampoc, en més detalls.

Junqueras ha explicat que amb els nous avenços l'ATC està preparada per esdevenir la "peça clau" del sistema fiscal, amb un potencial de recaptació de 42.000 milions d'euros -34 vegades més de la capacitat que tenia el 2015, ha dit-. "Estimem la responsabilitat i la volem exercir tota, amb plenitud", ha dit Junqueras referint-se tant a l'àmbit de la recaptació com al de la despesa. Aquesta capacitat d'assumir la gestió de nous impostos és gràcies al nou 'software', S-priu, que ha entrat en funcionament enguany, preparat per controlar impostos "massius" i de caràcter periòdic.

"Estem en una nova etapa", ha assegurat, al seu torn, el director de l'ATC, Eduard Vilà, que ha inaugurat la presentació i s'ha mostrat convençut que la Hisenda catalana podrà afrontar els "reptes de futur". El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha explicat que els tres fins de l'ATC s'han complert: preparar la Hisenda pròpia per assumir qualsevol tipus d'impost, prestar serveis de gestió d'impostos a tot el sector públic de la Generalitat i desplegar totes les competències de l'ATC que permet l'Estatut.

Desplegament territorial i nous treballadors

Aquest dilluns s'inauguren 14 noves oficines de l'Agència Tributària de Catalunya, que se sumen a les seus de les quatre delegacions provincials i a una quinzena més de locals compartits amb altres entitats locals. En total l'ATC compta amb 32 oficines pròpies obertes al públic. "Ens adaptem a les divisions administratives i guanyem proximitat", ha dit Salvadó, que ha explicat que si se sumen les dependències de Tributs Catalunya -propietat de les diputacions- hi ha 161 punts d'atenció de l'ATC en virtut de la finestreta única.

A partir d'aquest mes de setembre, la Generalitat assumeix la recaptació total de tots els impostos propis i cedits per l'Estat que fins ara portaven a terme treballadors de les oficines dels registradors de la propietat. Al llarg dels últims mesos, la Generalitat ha assumit la recaptació executiva dels impostos de caràcter local -el cobrament d'impostos en període no voluntari-, així com els deutes per sancions de multes imposades pel Servei Català de Trànsit. Aquesta funció es feia fins ara per part de l'Agència Tributària espanyola i, segons el Govern, aquesta subcontractació costava 35 milions d'euros.

En total, l'ATC gestiona prop de 850.000 deutes, segons el Govern: 70.000 de la Generalitat, 300.000 del Servei Català de Trànsit, 170.000 de les diputacions i 300.000 d'altres organismes. Segons el departament d'Economia, l'ATC ha signat convenis per dur a terme la recaptació executiva amb 4 diputacions; els ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Terrassa, i els consells comarcals de la Selva, el Ripollès, el Baix Empordà i la Cerdanya.

Pel que fa al personal, Vilà ha explicat que ja s'han incorporat un total de 220 treballadors dels registradors de la propietat (el 80% de personal que treballava als registradors). Ara, l'ATC té 700 treballadors i, fins a finals d'any, l'objectiu és arribar als 800. El 2015 n'hi havia 321.

Aquest traspàs de treballadors, però, no s'ha fet sense absència de conflicte laboral amb els registradors de la propietat, que han interposat un recurs contenciós administratiu i demanen una indemnització a la Generalitat perquè consideren que la transició s'ha fet de forma precipitada. En ser preguntat per aquesta qüestió, Salvadó ha dit que els tribunals han desestimat les reclamacions que han fet fins ara els registradors de la propietat.

El Govern ha explicat que també s'està posant en marxa una unitat de lluita contra el frau per augmentar la recaptació en el marc del Pla de prevenció i lluita contra el frau 2015-2018. Alhora, s'està desenvolupant el Consell Fiscal i l'Institut de Recerca Fiscal, ha explicat el secretari d'Hisenda.

El nou sistema informàtic i de gestió d'impostos del sector públic

Una de les claus de la nova etapa de la Hisenda catalana és el nou sistema informàtic, S-priu, que permetrà fer "passos substancials" en el desenvolupament de l'ATC, ha explicat Salvadó. A diferència del Gaudí, permet també gestionar impostos "massius" i de caràcter periòdic que permetria a la Generalitat assumir tributs com l'IRPF o l'IVA.

Els primers impostos que s'han començat a gestionar amb el nou 'software' han sigut l’impost de begudes ensucrades i, a partir del mes d'octubre, també la taxa turística.

Una altra de les noves funcions que assumeix ara l'ATC, és la tramitació del pagament dels impostos estatals -IRPF, IVA i impost de societats- d'unes 700 entitats del sector públic de la Generalitat. També gestionarà els impostos dels ens locals que s'hi adhereixen voluntàriament, i que actualment ja són 120. L'ATC, d'acord amb els càlculs del Govern, gestionaria uns 2.500 milions d'euros anuals en concepte d'aquests impostos estatals.

stats