Puigdemont tanca files amb Sànchez davant el manifest "anònim" que demana que plegui

Considera que les discrepàncies s'han de canalitzar a través dels òrgans interns del partit

4 min
Laura Borràs, Jordi Sànchez i Elsa Artadi a la seu de JxCat la nit electoral del 14-F.

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont tanca files amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, davant la recollida de signatures impulsada "anònimament" en contra seu. Fonts de l'entorn de Puigdemont asseguren que l'expresident "desautoritza un manifest anònim que no busca el bé de Junts" i demana que les discrepàncies es canalitzin a través dels òrgans interns del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les mateixes fonts, ahir a la tarda Puigdemont i Jordi Sànchez es van reunir telemàticament per abordar la qüestió després que Europa Press avancés un document en què es criticava el secretari general per haver dit que l'1-O era una manera de forçar l'Estat a negociar i li demanava que posés el seu càrrec a disposició.

La polèmica interna a Junts es va generar arran d'una carta que Sànchez va fer pública a través de l'ARA responent a Oriol Junqueras (ERC), el qual havia posat en qüestió la unilateralitat com a via efectiva i estenia la mà als que es van sentir "exclosos" de l'1 d'Octubre. Sànchez hi va respondre que el referèndum no va ser un "error", en defensa de la via unilateral, i va afegir que era dels que pensava que va ser concebut més per "forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació per assolir un referèndum acordat que per proclamar efectivament la independència".

Aquesta última afirmació va propiciar un debat a Junts, perquè alguns membres de l'executiva –com Aleix Sarri, Josep Rius, Elsa Artadi i el portaveu adjunt al Parlament, Francesc Dalmases– van dir públicament que l'1-O va ser un referèndum per proclamar la independència. També el vicepresident del partit, Jordi Turull, va fer ahir la mateixa reflexió a Catalunya Ràdio. Aquest dissabte en una entrevista al 'Faqs', Borràs ha admès que "no està 100% d'acord" amb el secretari general de Junts i ha dit que ella va anar a votar l'1 d'Octubre per la independència. "És una reflexió a títol individual. La ponència política de JxCat parla del mandat de l'1 d'octubre. Com a punt fundacional del nostre partit això és inqüestionable", ha expressat.

Més enllà d'això, alguns sectors del partit van fer un pas més i van preparar un document criticant les declaracions per recollir firmes contra Sànchez. "Les declaracions del secretari general, que deia que pensava que el referèndum no era per declarar la independència de Catalunya, són un insult al poble que va exercir el dret de vot arriscant-hi la vida, un insult als exiliats, presos i represaliats (molts d'ells represaliats per demanar la seva llibertat) i una falta de respecte als afiliats de Junts", destaca el document.

Davant d'això, l'entorn de Puigdemont remarca que Jordi Sànchez, llavors com a president de l'ANC, va ser un dels impulsors del referèndum de l'1-O, juntament amb el Govern que capitanejava l'expresident exiliat. "El van fer junts", destaquen les mateixes fonts. En aquest sentit, l'expresident assegura que no descarta fer declaracions públiques en funció de com vagi l'executiva del partit prevista per dilluns.

Cada setmana la direcció nacional de la formació es troba dilluns a primera hora per abordar l'actualitat política i ahir totes les fonts consultades del partit assumien que la setmana que ve es tractarien les declaracions del secretari general sobre l'1-O i el manifest anònim. Tot i això, diverses fonts del partit consultades creuen que si hi ha malestar és probable que es canalitzi també en la primera reunió del consell nacional prevista per al mes de juliol. Aquest dissabte Reagrupament, que va donar suport a Junts les passades eleccions, ha demanat la dimissió del secretari general, Jordi Sànchez, després de les seves declaracions sobre l'1 d'Octubre.

La negociació del Govern

Malgrat que públicament la discrepància sigui per les declaracions sobre l'1-O, alguns membres de Junts interpreten que el malestar expressat al document anònim –ningú n'ha reivindicat l'autoria, de moment– no té tant a veure amb les discrepàncies polítiques sinó amb la manera com el secretari general va portar la negociació per formar govern amb Esquerra. Alguns sectors de Junts van quedar al marge de les converses en l'últim tram i Sànchez va tancar tot sol amb el president, Pere Aragonès, l'acord final i el repartiment del Govern. També ha sigut ell qui ha portat directament l'elecció dels consellers i conselleres de Junts, optant per fins a tres perfils independents –la politòloga Victòria Alsina (Exteriors), l'exdirectiu de La Caixa Jaume Giró (Economia) i el doctor Josep M. Argimon (Salut)– davant altres dirigents del partit. Només el vicepresident, Jordi Puigneró, ha repetit a l'executiu respecte als consellers de l'anterior legislatura.

També hi va haver polèmica per l'elecció dels portaveus de Junts al Parlament –hi havia diversos candidats que volien ser-ho– i finalment es va acabar votant –Mònica Sales va ser ratificada com a portaveu i Josep Rius es va imposar per ser portaveu adjunt per només un vot de diferència davant de Francesc Dalmases (el candidat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs), Glòria Freixa i Joan Canadell–. En aquest sentit, consideren que la mala maror és més per una qüestió de repartiment del "poder" que no per l'estratègia del partit.

stats