Política 27/04/2015

Esquerra Plural exigeix que el Congrés investigui els negocis extraparlamentaris de Pujalte

El grup que integren IU i ICV sol·licita que l'encarregada d'investigar al diputat del PP sigui la Comissió de l'Estatut del Diputat

Europa Press
2 min
El diputat del PP Vicente Martínez-Pujalte al Congrés /EFE

MadridEl grup parlamentari d'Esquerra Plural vol que el Congrés investigui si el portaveu econòmic del PP, Vicente Martínez-Pujalte, va incórrer en algun "tipus de responsabilitat política per haver usat de forma interessada o indeguda la seva condició de diputat". La setmana passada, Martínez-Pujalte i l'ara ambaixador de l'Estat a Londres, Federico Trillo, van admetre haver cobrat per realitzar treballs d'assessoria a una constructora especialitzada en obra pública mentre eren diputats al Congrés, ja que la cambra permet aquestes activitats extraparlamentàries. El cas ha sortit a la llum en el marc de la investigació de l'Agència Tributària sobre la trama d'ajudes a parcs eòlics de Castella i Lleó. En concret l'exministre va rebre 354.560 euros en gairebé tres anys i Pujalte, uns 75.000 en poc més d'un any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup d'Esquerra Plural sol·licita ara que qui investigui el diputat popular sigui la Comissió de l'Estatut del Diputat, que s'encarrega d'autoritzar les activitats extraparlamentàries i que va donar en el seu dia permís al portaveu econòmic del PP per fer aquestes tasques de assessoria.

Precedent en el CDS

Per sustentar la seva petició, el portaveu de l'Esquerra Plural, José Luis Centella, i el portaveu del grup a la Comissió de l'Estatut del Diputat, Ricardo Sixto, esgrimeixen un precedent: l'acord que la Mesa del Congrés va adoptar el maig de 1990 després d'aprovar el ple de la Cambra una moció del Centre Democràtic i Social (CDS) en la qual es demanava atribuir a la Comissió de l'Estatut del Diputat "facultats per investigar assumptes d'interès públic relacionats amb el tràfic d'influències".

IU-ICV planteja que la Comissió de l'Estatut del Diputat estableixi "un pla de treball perquè s'investiguin aquests fets, actuacions i comportaments" de Martínez-Pujalte "per si hagués pogut incórrer en algun tipus de responsabilitat política per haver usat de manera interessada o indeguda seva condició de diputat en els termes que estableix l'article 17 del Reglament", el qual prohibeix als parlamentaris "invocar o fer ús de la seva condició de parlamentaris per a l'exercici d'activitat mercantil, industrial o professional".

stats