9-N ALTERNATIU
Política 21/10/2014

La CUP abandona les converses entre partits i afirma que se centrarà a fer del 9-N un èxit

ERC demana a Mas que es comprometi a convocar eleccions en els "propers dies", cosa que CiU creu que seria "el pitjor de cara al 9-N", i ICV-EUiA reclama al Govern "algun gest per recompondre la unitat"

N.orriols / R. Tugas
5 min

BarcelonaEl diputat de la CUP Quim Arrufat ha anunciat aquest dimarts que la formació abandona el marc de negociacions i converses entre partits per centrar-se a treballar perquè "la jornada de mobilització democràtica desbordi tots els marcs en què s'ha tancat". Així, Arrufat critica el "desconcert provocat des dels partits polítics" i ha avançat que deixaran per a després del 9-N els pronunciament sobre el que hagi de passar més endavant, com unes eleccions plebiscitàries, per no devaluar la jornada. Així, la CUP no subscriurà el posicionament que estaven negociant ERC i ICV-EUiA per reclamar eleccions aviat, com van exigir l'ANC i Òmnium.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrufat ha denunciat que "les 11 condicions de la CUP han entrat en aquest terreny pantanós de discussió entre els partits" i, per tant, "si s'han d'utilitzar com a arma llancívola", les deixen de considerar "un element vàlid". "Abandonem aquest escenari de treball entre els partits", ha insistit, i ha lamentat que "els focus no són amics de la concòrdia" i que cada partit està "atrinxerat" en les seves postures, motiu pel qual la CUP se centrarà només a fer del 9-N un èxit. "La CUP entén que el terreny dels partits és un fangar, és un marc que no tira més, [...] és un espectacle que no es mereix ningú", ha afegit, un posicionament que ja han traslladat als altres partits sobiranistes. Arrufat, de fet, defensa que és "més fructífer i garantista el treball al carrer" i que "cal alliberar el 9-N dels xocs entre partits".

ERC demana a Mas que es comprometi a convocar eleccions

La portaveu d'ERC, Marta Rovira, per la seva banda, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que "en els propers dies" es comprometi a convocar unes eleccions plebiscitàries. En aquest sentit ha parlat d'unes eleccions "específiques": uns comicis per aconseguir construir una majoria sobiranista al Parlament i declarar la independència de forma "immediata".

La republicana, alhora, s'ha declarat "abocada" a la preparació del 9-N, i ha assegurat que ERC treballarà perquè el procés participatiu sigui un "èxit rotund". Per Rovira el 9-N ha de ser una "demostració més" de mobilització a favor de la independència i també ha de servir per denunciar a les instàncies europees i internacionals que el govern espanyol no permet exercir el dret a decidir. "El 10-N el govern espanyol tornarà a tenir sobre la taula una evidència clara que hi ha una majoria social a favor de la independència de Catalunya", ha dit.

Pel que fa als propers contactes entre els partits sobiranistes, Rovira ha dit que les reunions serien "discretes" i que per part d'ERC no s'entraria a valorar els posicionaments dels altres partits.

ICV-EUiA crida a recompondre la unitat pactant la mobilització del 9-N

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, no ha entrat a valorar aquesta decisió de la CUP, però ha subratllat que "hi havia unitat en la consulta emparada en la llei de consultes, i el Govern ha trencat aquesta unitat". "Demanem a Mas que expliqui per honestedat que el 9-N es farà un procés de participació", ha apuntat, ja que, "si no es pot fer una consulta, hi ha un únic responsable, el govern espanyol, però qui ha decidit no fer-la és el Govern".

Per això, Mena ha defensat que "la unitat s'ha de reconstruir per responsabilitat de tots", tot i que això "ja no podrà ser al voltant de la consulta del 9-N, però podrà ser a l'entorn de la mobilització per denunciar que el govern del PP té tics antidemocràtics i no es pot votar". "Ens agradaria algun gest per recompondre la unitat, ja que algunes de les comparacions del conseller Homs no hi ajuden", ha afirmat, en relació al fet que el dirigent del Govern va equiparar Joan Herrera amb Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, polítics que tampoc votaran el 9-N. Així mateix, ha declinat detallar on queden les converses d'ICV-EUiA amb ERC un cop la CUP se n'ha desmarcat.

CiU creu que convocar ja eleccions "és el pitjor de cara al 9-N"

Al seu torn, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha replicat a ERC que "unes plebiscitàries no es poden convocar fredament, tindrem una oportunitat en diverses generacions", i ha defensat que "ens hem de concentrar a fer que el 9-N sigui un èxit". "Posar una data [per a les eleccions] és el pitjor de cara al 9-N, no es pot predeterminar un resultat", ha insistit. Pel que fa al gest que ha reclamat Mena, ha apuntat que "tot allò que sigui per millorar o enfortir serà benvingut, no perquè tornin, sinó per trobar-nos tots de nou". "Només demanem el que va demanar la gent, que és que el 9-N es pugui votar", ha afegit.

En tot cas, Turull ha apuntat que "l'adversari" és l'Estat, que està "totalment desplaçat" i no sap com frenar el 9-N. "Ens bolcarem perquè el 9-N sigui un èxit, la gent podrà votar amb pregunta acordada, posarem la millor predisposició perquè es refaci la unitat", ha insistit, i ha avançat: "No faré retrets ni a ERC, ni a ICV, ni a la CUP".

El PP veu "paral·lelismes" entre la consulta i el nou 9-N

El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha explicat aquest dimarts que els populars estant recollint "informació" sobre el procés participatiu engegat per la Generalitat el 9-N per determinar si hi ha "massa paral·lelismes" amb la consulta suspesa i prevista per a la mateixa data. Així, Rodríguez ha dit que intentaran "quantificar" els recursos públics utilitzats per organitzar aquest procés i també identificar en quina empara legal s'emmarca. "Hi ha sospites que ens trobem en un eufemisme de consulta", ha assegurat el popular.

Ha admès, però, que com a grup parlamentari no tenen la capacitat d'impugnar cap procés i que aquesta decisió recau en el govern espanyol. La seva feina, ha assegurat, és saber quants recursos es gasten en el nou 9-N per fer una "no-consulta", i en aquest sentit ha dit que impulsarien les iniciatives legislatives "necessàries" per esbrinar-ho.

C's denuncia "pressió" als instituts

La portaveu de C's, Carina Mejías, ha denunciat "pressions" als directors de les escoles perquè obrin les portes el proper 9 de novembre. Mejías, que ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa al Parlament, ha assegurat que C's ha atès consultes per part de personal d'escoles que se senten "coaccionats" davant la petició del Govern d'utilitzar aquests locals de la Generalitat per al procés participatiu del mes que ve. Concretament, ha explicat que diversos directors d'escola —sense concretar-ne el nombre— s'han posat en contacte amb el grup que dirigeix Albert Rivera per demanar "assessorament jurídic".

Pel que fa a les diverses reunions que en els últims dies han mantingut els partits sobiranistes, Mejías ha conclòs que el procés provoca "divisió política" i "tensió social". "Estant fent saltar pels aires la unitat dels partits a Catalunya", ha dit referint-se a "discrepàncies internes" de CiU, ICV i el PSC.

stats