DRET A DECIDIR
Política 25/06/2013

CiU, ICV i CUP defensen la pluralitat del procés el dia abans d'iniciar-se el Pacte Nacional pel Dret a Decidir

PP i C's denuncien que l'objectiu de la reunió no és fer la consulta, sinó avançar cap a la independència

Clàudia Dinarès / Roger Tugas
2 min
Jordi Turull el 21/04/2013

BarcelonaEl president de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha assegurat aquest dimarts al Parlament que la reunió de dimecres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir farà evident que la voluntat dels catalans per decidir el seu futur sobrepassa l'esfera política. D'aquesta manera, ha anunciat l'interès que moltes entitats han mostrat a l'hora de participar en la convocatòria del Pacte Nacional, cosa que corrobora la voluntat de fer la consulta. Turull ha lamentat, però, les absències dels partits polítics que s'han negat a participar al pacte nacional al·legant que la voluntat de l'executiu no era exercir el dret a decidir, sinó avançar cap a la independència. En aquest sentit, el dirigent de CiU ha afirmat que "els governs no poden ser neutrals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Dolors Camats, portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, ha demanat aquest dimarts que "es garanteixi la pluralitat ciutadana i la representació de tots els sectors de la societat" durant la celebració del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Ha demanat també que el procés es regeixi per la llibertat democràtica i la diversitat social, i ha aprofitat per recordar que "no es poden debatre drets nacionals sense debatre abans drets socials i econòmics", dos processos que ha reclamat lligar. Pel que fa a la comissió al Parlament pel dret a decidir que se celebrarà el dia 5 de juliol, Camats ha assegurat que serà aquí on es prendran els consensos reals.

Així mateix, el portaveu al Parlament de la CUP, Quim Arrufat, ha lamentat la no-assistència del PSC a la primera reunió pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir i ha assegurat que "s'han tancat en banda per qüestions de partit". En aquest sentit, ha assegurat que la CUP com a partit s'ha plantejat assistir o no a la primera reunió, però que hi seran per col·laborar en l'avenç del procés cap a la independència. Arrufat ha aprofitat per demanar a ERC que no deixi el lideratge del Pacte Nacional a les mans de CiU.

PP i C's creuen que el Pacte Nacional és excloent

Pel que fa al PP a Catalunya, el portaveu adjunt del partit al Parlament, Santi Rodríguez, ha anunciat que estan convençuts que "a mesura que la societat conegui les intencions reals de CiU s'anirà despenjant del pacte nacional pel dret a decidir". Rodríguez ha criticat un eslògan de CiU on es pot llegir "El nostre objectiu no és la consulta, és guanyar la consulta", a partir del qual ha aprofitat per desvincular el PP d'un procés al qual s'oposen, ja que està pensat exclusivament per "decidir la independència de Catalunya". "No n'esperem gaire coses positives per al país, cosa que lamentem", ha afegit Rodríguez respecte la primera reunió del pacte nacional.

Jordi Cañas, portaveu de Ciutadans al Parlament, ha insistit al seu torn que no participaran en el pacte nacional "perquè ni és català, ni és nacional" i "és un procés que pretén una divisió que Ciutadans no defensa". Ha justificat també la seva absència perquè la formació política que representa no és "separatista" i ha denunciat que el pacte nacional se celebri al Parlament de Catalunya, perquè "no es pot instrumentalitzar una institució que representa tots els catalans". "És inèdit, insòlit i intolerable", ha afegit.

stats