Política 29/12/2017

Rajoy fixa la constitució del Parlament per al 17 de gener i insta el nou Govern a "no tornar a posar-lo a prova"

Creu que l'única "ombra" que plana sobre les perspectives econòmiques espanyoles és Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la compareixença des de la Moncloa per fer el tradicional balanç de final d'any. EFE

MadridMariano Rajoy no és el millor fent pronòstics. Va deixar el 2016 assegurant que la inestabilitat política s'havia acabat a Espanya, i va marxar de vacances aquest estiu convençut que no hi hauria 1-O. Aquest divendres ha comparegut des del saló solemne dels tapissos a la Moncloa per fer balanç d'aquest 2017, un any "extraordinàriament difícil amb moments d'alta tensió", segons ha assegurat només començar el discurs en referència al Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat els resultats del 21-D, Mariano Rajoy no es mou ni un mil·límetre de la resposta a Catalunya i ha tornat a alertar als partits independentistes que "no tornin a posar a prova" l'Estat perquè pot tornar a aplicar l'article 155 en qualsevol moment. Estén de nou la mà al "diàleg" amb el nou president de la Generalitat, però amb els mateixos condicionats que abans: "Espanya no serà susceptible a xantatges ni a fets consumats". A més, evita mullar-se sobre qui pot ser investit i de moment obvia a Puigdemont recordant que "la majoria de la gent no ha votat a favor de candidatures independentistes".

"La llei no permetrà més ruptura ni poden al·legar el suport majoritari de la societat per mantenir una deriva demostrada tan perniciosa", ha afegit demanant "com abans millor" la constitució d'un govern a Catalunya "capaç de dialogar i entendre's amb tots els catalans, no només la meitat", així com la resta d'Espanya en fòrums com el del Congrés.

S'espera a les declaracions al Suprem

Com a màxima autoritat ara mateix de la Generalitat, el president espanyol ha anunciat que fixa la constitució del nou Parlament de Catalunya per al 17 de gener, sis dies abans del límit marcat per llei, és a dir, el 23 de gener. Serà després que Oriol Junqueras hagi declarat de nou al Tribunal Suprem el dia 4 de gener per veure si surt de la presó, així com Joaquim Forn i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart l'11 de gener.

Fonts de la Moncloa han precisat que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha posat en contacte amb tots els partits, inclòs els independentistes, per fixar aquesta data i que 'a priori' la veien bé. En concret, va parlar fa dos dies amb el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, i el del PDECat, Carles Campuzano, qui li va dir que es posés en contacte amb la llista de Junts per Catalunya. També va telefonar la líder d'ERC Marta Rovira, que ha estat convalescent amb la grip. Amb qui no s'ha posat en contacte és amb el CUP perquè considera que no té grup prop. Sí que manté el contacte amb el PP al ser el mateix partit, tot i només tenir quatre diputats.

Repta de nou Puigdemont a tornar

Rajoy s'ha referit molt durament a Carles Puigdemont. Si fa una setmana el reptava a tornar a l'Estat per ser investit -seria detingut immediatament-, avui ho ha dit sense subterfugis: "És absurd pretendre ser president d'una comunitat vivint a l'estranger i encara més absurd pretendre governar per vot telemàtic". "Imaginin que jo estigués ubicat a Lisboa, no té cap sentit, és un problema de sentit comú", ha afegit demanant que s'actuï amb sensatesa i sentit comú.

Fonts del govern espanyol titllen de "barbaritat" la reforma del reglament i, tal i com ja avançava aquest divendres l'ARA, asseguren que tenen a punt "tots els mecanismes" per aturar-la, tot i que apunten que és impossible per terminis. I són optimistes pel que fa la mesa del Parlament perquè consideren que serà determinant els cinc diputats exiliats a Brussel·les, cosa que fa que l'independentisme no tingui la majoria.

Balanç econòmic triomfalista

Amb tot, ha volgut fer un balanç positiu aferrant-se a les dades econòmiques, que per a ell suposen una "millora del dia a dia de tots els espanyols". Malgrat haver de "fer front a una cosa inusual i desestibilitzadora com l'intent d'independència d'una part del país", ha assegurat que hi ha "elements per fer un balanç positiu" perquè el 2017 suposa el "guany de la recuperació econòmica i institucional".

D'aquesta manera, la compareixença de Rajoy ha passat per tornar a aferrar-se als números i al creixement econòmic. El president del govern espanyol es felicita de l'evolució de l'economia espanyola i assegura que les perspectives de futur són bones fins al 2020. Segons el president espanyol, "l'única ombra és el factor d'inestabilitat que genera la política a Catalunya".

La Moncloa no ha virat ni un mil·límetre la seva estratègia a Catalunya malgrat els resultats del 21-D. Rajoy es va empassar ahir el gripau d'haver tret només quatre diputats al Parlament i va convidar un Albert Rivera reforçat a la Moncloa. Després treia importància a la reunió i deia que només s'emmarcava en una nova ronda de contactes per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat del 2017.

La seva intenció és seguir governant fins el 2020, tot i que ha admès que pot ser que tot el 2018 ho faci amb pressupostos prorrogats, per això ha fet una crida a l'"estabilitat" i ha descartat de moment una reforma del seu govern.

stats