Política 30/07/2013

Rajoy posa la carta de Mas a la cua de les seves prioritats

Camacho desafia el Govern a demanar la consulta al Congrés

R.m.
2 min

Barcelona.La carta d'Artur Mas en què demana obrir un procés de diàleg i negociació per pactar una consulta a Catalunya és, ara per ara, l'última de les prioritats de Mariano Rajoy. I això, de fet, suposant que ho consideri una prioritat. La carta va ser enviada divendres al vespre i a la Moncloa van confirmar ahir que ja l'han rebut. El seu contingut és conegut des del mateix divendres, però fins avui cap membre del govern espanyol s'hi ha pronunciat. L'entorn de Rajoy va voler deixar clar ahir que el cap de l'executiu central es prendrà un cert temps abans de respondre, perquè abans té altres "prioritats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La setmana, per a Rajoy, ha començat amb el funeral per les víctimes de l'accident de tren a Santiago de Compostel·la. Demà el govern de l'Estat comunicarà a les comunitats autònomes els seus respectius límits de dèficit per a aquest any. I dijous serà el dia que comparegui davant el Congrés per donar explicacions sobre l'escàndol de suposats sobresous en diner negre al PP, destapat per l'extresorer del partit Luis Bárcenas. Tota aquesta agenda passa per davant de la carta de Mas, que segons fonts de la Moncloa serà contestada "en el seu moment".

Mas no vol, per ara, donar-li pressa perquè entén que Rajoy té "altres preocupacions i obligacions". "No pretenc que em contesti en 48 hores. Estic segur que d'una manera o altra la resposta arribarà", va comentar en to condescendent. Curiosament, l'única veu dels populars que ha valorat la missiva és la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ahir es va anticipar a la resposta de Rajoy i va carregar contra la "carta trampa" del president de la Generalitat. A parer seu, amb l'enviament de la sol·licitud formal per negociar una consulta només pretén "desviar l'atenció" de la crisi.

Camacho s'avança a Rajoy

Camacho es va aventurar a avançar que Rajoy no pot autoritzar un referèndum sobiranista. "Mas està enganyant els ciutadans en transmetre el missatge que tot està en mans de Rajoy", va denunciar. Per a Camacho, la consulta que vol convocar el Govern és "il·legal" i, en tot cas, la decisió d'autoritzar-la o no l'ha de prendre el Congrés. Per això, va desafiar Mas a proposar a les Corts una reforma de la Constitució per donar cobertura legal a una consulta sobre la independència de Catalunya.

A qui tampoc ha convençut la carta de Mas és al PSC. El portaveu dels socialistes, Jaume Collboni, va afirmar que es tracta d'un primer pas "preceptiu però del tot insuficient" per encetar el diàleg amb l'Estat sobre el dret a decidir. La missiva, va apuntar, "no és la solució màgica". En canvi, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, sí que va avalar el gest de Mas. La resposta de Rajoy, va afegir, demostrarà "si a l'altra banda hi ha voluntat política per exercir la democràcia".

Vinculat als entrebancs jurídics que pot anar trobant el procés sobiranista, Mas va tornar a carregar contra el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, no només per la seva coneguda militància al PP sinó també per les seves manifestacions "hostils" amb el catalanisme en el passat. Mas no se sent "còmode" amb Pérez de los Cobos, que va arribar a titllar de "malson" el nacionalisme. El president hi va respondre lacònicament: "El nacionalisme espanyol pot ser molt dolent i molt dur".

stats