Política 29/10/2016

Rajoy: "No estic disposat a enderrocar el que hem construït"

El president en funcions pressiona PSOE i C's perquè li votin els pressupostos

Maiol Roger / Dani Sánchez Ugart
3 min

MadridMariano Rajoy encara aquest dissabte la segona i definitiva sessió del debat d'investidura que s'ha d'acabar amb el seu nomenament com a president espanyol gràcies a l'abstenció del PSOE. L'encara president espanyol en funcions es presenta en aquest debat amb el mateix argumentari que ja va desplegar dimecres, en què ofereix diàleg als partits "constitucionalistes" per fer durar la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta voluntat de diàleg, però, està sempre circumscrita a no virar la seva gestió de govern: "No estic disposat a enderrocar el que hem construït", ha assegurat, i ha afegit que "no té cap sentit liquidar totes les reformes". Un avís especialment dirigit al PSOE, que s'absté amb la intenció de "revertir" les principals mesures. "No es pot pretendre que governi jo i traeixi el meu propi projecte polític".

Un cop assegurada la presidència, Rajoy ja ha pitjat l'accelerador cap al pròxim objectiu: aprovar les principals lleis de la legislatura. "És impossible governar sense pressupostos, hem de ser conseqüents", ha dit. Ha estat el colofó d'un discurs en què ha insistit en la necessitat de refermar la investidura amb suports a la gestió. "No podríem sobreviure a un govern que no governi perquè li faltin suports", ha dit, abans d'advertir el PSOE i Ciutadans: "Votar la investidura implica comprometre's a intentar construir, especialment en aquelles matèries que tracten sobre el benestar dels espanyols".

El PSOE intenta minimitzar l'abstenció: "No té la nostra confiança"

El socialista Antonio Hernando ha tornat a tenir la difícil papereta de defensar l'abstenció del PSOE i argumentar que els socialistes seran oposició. "No té la nostra confiança", ha dit Hernando a Rajoy, en una candidatura eclipsada per la renúncia al seu escó de l'exlíder socialista Pedro Sánchez.

"El PSOE farà una oposició ferma i seriosa", ha promès Hernando, que ha tornat a carregar contra Podem, a qui ha definit –sense esmentar-los– com "els dels crits i les samarretes". Hernando ha reclamat a Rajoy la reversió de les seves polítiques i la fi de l'immobilisme amb Catalunya: "Dialogui ja".

Iglesias avisa: "Tard o d'hora li guanyarem les eleccions"

Pablo Iglesias es veu líder de l'oposició. El líder de Podem creu que la legislatura que comença ara és "l'epíleg" d'un Rajoy a qui els resultats electorals l'apartaven de la presidència. Si és investit, ha dit, ha estat per la seva capacitat per "carregar-se l'alternança" amb el PSOE i "desemmascarar Ciutadans com a força de canvi". Amb aquests elements, Podem es forjarà com a alternativa de govern. "Tard o d'hora li guanyarem les eleccions".

Rivera presumeix de ser l'únic que facilita el desbloqueig

Albert Rivera s'ha passat els mesos de bloqueig assegurant que Ciutadans era l'únic que treballava per posar fi a la crisi de la governabilitat i avui, el dia en què es desbloquejava la situació a Espanya, ha presumit de la seva feina: "Som l'únic partit que ha contribuït a posar el govern en marxa".

Rivera ha avisat Rajoy que tirar endavant la legislatura "no serà fàcil" i l'ha avisat que "haurà de retre comptes" amb el Parlament.

Està previst que Rajoy sigui investit president a les 19.45 h, amb els vots a favor del seu partit, Ciutadans i Coalició Canària i l'abstenció de la majoria de diputats socialistes, que votaran dividits. Una de les principals incògnites és dirimir l'abast de la rebel·lió a les files socialistes, on a més dels 7 diputats del PSC se n'hi podrien oposar entre 5 i 10 més, desobeint les ordres del comitè federal.

stats