Tribunals
Política 17/11/2022

Rajoy paralitza per ara el procés sobre l'operació Catalunya a Andorra

L'Audiència de Madrid es desdiu i permet a l'expresident espanyol discutir si Espanya ha de col·laborar amb la justícia andorrana

2 min
L'expresident espanyol Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu

MadridMariano Rajoy ha acabat guanyant una petita batalla jurídica que es lliurava als tribunals madrilenys sobre la causa de l'operació Catalunya a Andorra. La jutge del Principat va traslladar una comissió rogatòria a Espanya en la qual sol·licitava que es lliurés a l'expresident espanyol documentació sobre la investigació i se li demanés que designés un advocat per defensar-se. El jutjat d'instrucció 32 va procedir a tramitar-ho al mes de juny i Rajoy va presentar un recurs oposant-se que aquest auxili judicial d'Andorra a Espanya tirés endavant. El 14 de juliol el recurs va ser desestimat i l'exlíder del PP va presentar una queixa denunciant que se li estava causant indefensió, atès que no se li donava l'oportunitat de discutir sobre l'avenç de la comissió rogatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al mes d'octubre l'Audiència Provincial de Madrid va desestimar aquesta queixa de Rajoy adduint que l'auxili judicial ja havia tirat endavant. Donava la raó a l'expresident espanyol, però constatava que el recurs havia perdut el seu objectiu, atès que la comissió rogatòria ja s'havia respost a Andorra pel ministeri de Justícia. "L'exhort judicial ha estat retornat a les autoritats andorranes", havia dit la secretaria judicial del jutjat 32 de Madrid el 20 de juliol. Resulta que, en realitat, no s'havia contestat. Com sap ara l'Audiència Provincial de Madrid que no s'havia contestat? Perquè a través d'una altra via, Rajoy va intentar paralitzar el procés i, efectivament, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va concedir com a mesura cautelaríssima frenar momentàniament la comissió rogatòria. Va ser el 20 d'octubre. Després, però, va donar-li via lliure.

"En l'era de la societat de la informació, no havia arribat al seu destí en els tres mesos transcorreguts des que es va retornar al jutjat sol·licitant", lamenten els jutges que s'han hagut d'autoesmenar. "Vam partir d'una premissa equivocada", admeten. "Sembla, i diem que sembla perquè ho ignorem, que la comissió rogatòria pot recuperar-se", afirma l'Audiència Provincial de Madrid. Per aquest motiu, retrotrauen les actuacions i insten el jutjat d'instrucció 32 de Madrid a admetre el recurs que va presentar Rajoy perquè pugui personar-se en el tràmit d'auxili judicial entre Andorra i Espanya.

stats