Política 08/01/2015

Carretero proposa fer eleccions plebiscitàries l'Onze de Setembre d'enguany

El president de Reagrupament exigeix que abans dels nous comicis els partits sobiranistes pactin un full de ruta per arribar a la independència. Aposta perquè un comitè format per experts internacionals assenyali quina és la manera de "maximitzar" els vots independentistes

Núria Orriols
3 min
Joan Carretero, en un míting de campanya a l'Auditori de Girona.

BarcelonaEl president de Reagrupament, Joan Carretero, ha proposat una data concreta per celebrar les eleccions plebiscitàries: l'Onze de Setembre d'enguany. Pel líder de Reagrupament, abans de fer aquest comicis, que han de ser "autodeterminants", cal que hi hagi un acord entre els partits polítics sobiranistes sobre el full de ruta a seguir per arribar a la independència. "No us deixeu entabanar: el debat sobre el nombre de llistes és rellevant però el que és imprescindible és el full de ruta", ha dit Carretero, la formació del qual va segellar l'any passat una aliança amb CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, ha exigit que s'expliqui de forma "clara i nítida" el rumb a seguir si s'obté una majoria independentista en unes eleccions plebiscitàries. Ha remarcat que el debat sobre les llistes i la seva composició "no és el més rellevant", sinó que el que s'ha de fer és arribar a un acord sobre "què fer" després d'aquests comicis. Si hi ha d'haver un govern de concentració després dels comicis, ha dit, "s'ha d'explicar als ciutadans qui fa el govern" i també "què farà" per arribar a la independència.

Després que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, féssin les seves conferències exposant el rumb a seguir després del 9 de novembre, Carretero ho ha fet també aquesta tarda al Born Centre Cultural de Barcelona. Carretero ha proposat un full de ruta concret que parteix de les eleccions “autodeterminats” o plebiscitàries -que correspondrien a les properes eleccions autonòmiques- i que acaba amb un referèndum de ratificació del nou estat després d'un procés constituent.

En aquest punt, ha proposat fer un "acte de sobirania" després de la formació d'un executiu de concentració que comenci a crear "un estat al marge" d'Espanya. Ha remarcat que si es vol anar a la independència, "hi ha d'haver un moment de trencament", i en aquest sentit ha llançat un missatge clar a CiU: "hem de deixar de parlar d'estructures d'estat", ha dit, ja que per a ell això suposa "estavellar-se una vegada més".

En aquest procés de transició, que Carretero avala que duri uns divuit mesos, ha assegurat que s'hauran d'aprovar les "lleis de bases" del nou estat, com la llei electoral, la de funció pública (...), sent així un procés constituent per definir els pilars de l'estat català. Al final d'aquest període, Carretero aposta perquè hi hagi un referèndum sobre la nova constitució i que alhora serveixi per ratificar la independència del nou estat.

Sobre el desacord amb les llistes

Pel que fa a les negociacions sobre com s'han de presentar a les eleccions les formacions sobiranistes, Carretero ha fet una proposta "per si CiU i ERC no es posen d'acord". El de Reagrupament aposta per crear un comitè d'experts, d'àmbit internacional, que assessori al sobiranisme sobre quina és la millor opció per "maximitzar" els vots independentistes.

Malgrat que Carretero prefereix "personalment" la llista unitària proposada per Mas que aglutini el món independentista, ha demanat "màxima generositat" en tots els àmbits per arribar a un pacte.

Carretero també ha afegit que cal definir com "mesurar els resultats" d'unes eleccions plebiscitàries per tal que els actors internacionals "avalin" els passos de Catalunya. Per a ell, seria necessari una majoria absoluta dels vots.

A l'acte hi han assistit el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull i l'encarregada de política sectorial de CDC, Meritxell Borràs, el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, el vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany, els exdiputats per Solidaritat per la Independència Alfons López-Tena i Uriel Bertran.

stats