Política 11/08/2020

La jutge manté la suspensió del tercer grau als presos mentre analitza el recurs de la Fiscalia

Els líders independentistes continuaran a Lledoners mentre estudia el fons del recurs

A.m.
2 min
D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau

BarcelonaLa jutge de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona ha rebutjat aquest dimarts aixecar la suspensió cautelar del tercer grau dels presos independentistes mentre estudia el fons del recurs de la Fiscalia. En una interlocutòria difosa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la magistrada defensa la decisió que va prendre –contrària a la que va prendre un altre jutge de vigilància penitenciària en relació amb Carme Forcadell i Dolors Bassa– l'última setmana de juliol i descarta els recursos de reforma presentats pels set presos de Lledoners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu text, la jutge aborda les discrepàncies entre la Fiscalia i la defensa dels presos sobre la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ). Els presos consideraven en els seus recursos que la magistrada va fer una interpretació "extensiva" de la llei en "perjudici" del reu, ja que la disposició addicional cinquena de la LOPJ es refereix exclusivament al recurs d'apel·lació (el que es dirigeix a una instància superior) i no al recurs d'alçada, de caràcter administratiu, que és el que va presentar la Fiscalia.

La magistrada admet que la LOPJ és "de difícil interpretació" i que hi ha un "buit legal" en l'àmbit de la vigilància penitenciària. No obstant, defensa que en el cas concret dels presos havia de suspendre immediatament el tercer grau en el moment que va rebre el recurs de la Fiscalia. Ho fa al·legant que no pot contradir el Tribunal Suprem, que en la seva interlocutòria del 23 de juliol va afirmar que, amb aquesta disposició a la mà, n'hi hauria prou amb un recurs del ministeri públic per suspendre immediatament qualsevol sortida de la presó.

Per tant, la jutge sosté que no suspendre immediatament el règim de semillibertat dels presos –com va fer el jutjat de vigilància número 1 de Barcelona en els casos de Forcadell i Bassa– suposa "interferir i deixar sense contingut les decisions i valoracions" que hi ha a la interlocutòria del Suprem.

Tanmateix, la magistrada subratlla que amb aquesta interlocutòria només està rebutjant mantenir el tercer grau dels presos mentre estudia el recurs de la Fiscalia, i que el fons de l'assumpte –és a dir, si tomba definitivament el tercer grau o no– és un tema que resoldrà "en els pròxims dies".

A finals de juliol, la jutge va acceptar la petició de la Fiscalia i va suspendre el tercer grau a Romeva, Junqueras, Forn, Sànchez, Rull, Turull i Cuixart. El ministeri públic considerava que la semillibertat podia crear una "sensació d'impunitat", especialment tenint en compte la gravetat de la pena, i insistia que cap dels presos ha assumit que els fets que va cometre van ser delictius. En canvi, un altre jutjat (el de vigilància penitenciària número 1 de Barcelona) va rebutjar suspendre el tercer grau a Forcadell i Bassa, com reclamava la Fiscalia, argumentant precisament que la suspensió s'ha de demanar quan el recurs contra el tercer grau estigui a les portes del Suprem i no abans.

stats