Podem recula per reconduir la crisi sobre Ucraïna

Yolanda Díaz i Ione Belarra parlen en les últimes hores per intentar rebaixar la tensió

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, aquesta tarda en l'acte pel 8M a Madrid

MadridLa guerra a Ucraïna i, en concret, l'enviament d'armes a la zona de conflicte ha estat l'última topada entre els dos socis del govern espanyol. Aquesta vegada, però, ha anat una mica més enllà i també ha dividit internament el soci minoritari, Unides Podem. Dimecres passat, el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar al ple del Congrés que, finalment sí, l'executiu espanyol es posava al costat de la resta de països de l'OTAN i enviaria armes a Ucraïna. Ni deu minuts després sortia la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, a desmarcar-se del cap de l'executiu i també de la vicepresidenta primera, Yolanda Díaz, que poca estona després tancaria files amb Sánchez. L'esquerda s'anava fent més profunda amb el pas dels dies, sobretot dins de l'espai lila. Fins que aquest dilluns, la coportaveu de Podem, Isa Serra, ha sortit en roda de premsa a escenificar la reculada dels liles: ha donat suport a la posició del govern, tot i admetre discrepàncies al respecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest diumenge, la ministra Belarra i la titular d'Igualtat, Irene Montero, van ser especialment dures en contra de l'enviament d'armes i la líder de Podem va titllar les formacions que el defensen de "partits de la guerra". Unes paraules que des del partit lila admeten que no van ser les adequades per respondre a Sánchez -que havia dit que ajudar militarment Ucraïna era estar al costat correcte de la història- i que tampoc no van agradar ni al PSOE ni a Yolanda Díaz, que aquest mateix diumenge va parlar amb Belarra per intentar rebaixar la tensió en el si d'Unides Podem, però també amb els socialistes. Hores després, Isa Serra matisava les paraules de la ministra de Drets Socials i assegurava que no es referia al PSOE quan parlava de "partits de la guerra", sinó al "fervor bel·licista" de la dreta i a la "pressió enorme" que hi ha dins la Unió Europea per aprofundir en aquesta via.

Diverses veus admeten que des de dimecres hi ha hagut tensions dins l'espai lila. Fonts de Podem argumenten que el partit no podia quedar-se de braços plegats i que havia de donar veu a totes les persones que defensen no donar ales al conflicte bèl·lic. Així, la direcció va decidir desmarcar-se públicament de la posició del PSOE, tot i que qui coordina l'espai d'Unides Podem i també la relació amb els socialistes, Yolanda Díaz, hagués decidit no fer batalla d'aquesta qüestió i tancar files amb Sánchez. "Hi ha hagut tensions, però s'han reconduït", apunta un dirigent d'aquest espai.

Al costat de Díaz, s'hi havien posat el ministre de Consum, Alberto Garzón, i també el d'Universitats, Joan Subirats. I aquest mateix dilluns també ho han fet els comuns. En una entrevista a RAC1, l'alcaldessa de Barcelona i líder de Catalunya en Comú, Ada Colau, ha qualificat "d'adequades i sensates" les declaracions de la setmana passada de la vicepresidenta primera. Amb tot, diverses veus dels comuns admeten que hi ha hagut debat dins de l'espai, però que majoritàriament s'ha acabat imposant el criteri de blindar el govern de coalició i no aprofundir en les discrepàncies amb el PSOE, tot i que la mateixa Colau ha admès "contradiccions" en aquest debat.

L'acte pel 8-M

La reculada de Podem s'ha escenificat també aquesta tarda en un acte organitzat per l'Institut de les Dones del ministeri d'Igualtat amb motiu del 8-M en el qual han entrat junts el president espanyol, Pedro Sánchez, i Irene Montero, una de les veus de l'espai lila que ha estat més bel·ligerant amb l'enviament d'armes. També hi era la ministra Ione Belarra. Fonts del partit lila asseguren que amb aquesta imatge es dona per tancada la tensió amb el PSOE, que aquest matí ha tingut un nou episodi quan la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha acusat Belarra i Montero de tenir una "visió petita i insolidària".

stats