La reforma laboral obre una crisi en el matrimoni ERC-comuns

Díaz endureix el to contra els republicans i Albiach adverteix de "conseqüències" al Parlament

2 min
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, al Senat

BarcelonaLa relació entre ERC i els comuns és un matrimoni de conveniència que els permet disposar d'una certa estabilitat en dos governs de coalició –el català i l'espanyol– amb una majoria dèbil. Gràcies a la col·laboració entre partits, el president Pere Aragonès va poder tirar endavant els pressupostos sense la CUP i Unides Podem ha evitat fins ara haver de comptar amb Cs al Congrés. Aquesta sintonia, però, no ha estat exempta de crisis entre els partits, que no han dubtat en pressionar l'altre per acostar les successives negociacions als seus interessos. La pugna per la reforma laboral, però, ha fet tensionar el partit lila, que considera la mesura una qüestió simbòlica i transcendental per apuntalar el lideratge de Yolanda Díaz. Les reticències dels republicans a donar-hi suport han obert una esquerda i ERC, lluny de rebaixar el to, ha defensat la seva posició amb més fermesa. La batalla s'ha intensificat poques hores abans que es produeixi la votació al Congrés.

Des de Barcelona, el grup parlamentari dels comuns ha advertit el Govern i ERC, a través de diversos contactes, que si la reforma laboral no tira endavant amb el suport d'ERC això tindrà "conseqüències" al Parlament, com ha avançat La Vanguardia i confirmen fonts del partit. Donaran per trencada la confiança teixida entre els dos partits al llarg d'aquesta legislatura, expliquen les mateixes fonts, encara que no concreten en què es traduirà això, en uns moments en què no hi ha votacions emblemàtiques per al Govern a la vista.

En paral·lel, a Madrid la pugna dialèctica s'ha incrementat en temps de descompte amb declaracions creuades entre Unides Podem i els republicans. Aquest dimecres al matí el cap de files dels liles al Congrés, Jaume Asens, ha dit a RNE que el vot contrari seria "l'error més gran de la legislatura" per part d'ERC. El diputat republicà Gabriel Rufián ha respost des dels passadissos del Congrés que "algú s'ha passat de frenada", en una referència implícita a la ministra de Treball, Yolanda Díaz. "Hi ha qui creia que ens presentaria una cosa i la firmaríem com si fossin les taules de Moisès", ha dit.

Sense canvis

Rufián ha advertit que el govern espanyol no ha presentat cap proposta per tocar la reforma laboral i que ERC no pot sortir del no. "No es mouen en res", ha assegurat, i ha lamentat que "sobretot una part" de l'executiu estigui "més preocupada de vendre el seu relat que d'intentar negociar la reforma". Si bé Díaz ha incrementat la pressió amb les noves dades de contractació indefinida i avisant que si la reforma labora cau els treballadors es llevaran divendres "amb menys drets", Rufián ha contestat que és d'una "dificultat enorme explicar que s'aprova amb Cs".

Poc després, Díaz entomava el guant i sortia a replicar Rufián en declaracions als mitjans des del Congrés: "Hem plantejat propostes respectant el diàleg social que no han estat respostes", ha criticat. La ministra ha instat ERC a negociar amb "seriositat" la reforma laboral: "Hi ha temps. Queden 24 hores". De moment no consta que s'hagi convocat cap reunió dels equips negociadors.

stats