80 ANYS DE L'AIXECAMENT FEIXISTA
Política 18/07/2016

Un regidor del PP anomena "gloriós alçament nacional" a l'aixecament franquista... i després al·lega "ironia"

El popular de Granada ha tallat un representant d'IU que havia titllat l'acció de "sublevació feixista" i que demanava dedicar carrers als alcaldes democràtics republicans

Europa Press
2 min
Eufòric Francisco Franco, proclamat cap d'estat.

GranadaLa regidora del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Granada Telesfora Ruiz, ha anomenat aquest dilluns "gloriós alçament nacional" a l'aixecament militar de les tropes del dictador Francisco Franco el 18 de juliol de 1936, del qual es compleixen 80 anys, tot i que ha al·legat amb posterioritat que ho ha fet de manera "irònica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això ha succeït durant la Comissió Delegada de Presidència, Ocupació, Igualtat i Transparència que s'ha celebrat a l'Ajuntament, durant la intervenció del portaveu d'IU, Francisco Puentedura, qui demanava que es complís l'acord de ple de donar el nom dels alcaldes republicans de Granada a carrers de la ciutat.

Concretament, Puentedura ha dit que aquest era un "bon moment per complir l'acord de l'Ajuntament" de fa dos anys per donar un carrer als alcaldes democràtics republicans perquè es compleixen 80 anys de la "sublevació feixista" del 18 de juliol. En aquest moment ha sigut interromput per Telesfora Ruiz, qui ha dit que no era una "revolta", sinó un "gloriós alçament nacional".

El portaveu d'IU li ha contestat que els "demòcrates" en diuen "sublevació feixista i els no demòcrates li posen aquest epítet a una cosa que no va ser gens gloriosa" i ha indicat que li estranyava el seu comentari venint d'ella. Després, Ruiz "ha intentat rectificar" i ha afirmat que això de "gloriós alçament nacional" ho ha pronunciat en to "irònic" en parlar ell de "sublevació feixista", però Puentedura li ha recordat que així ho anomena fins i tot la Acadèmia de la història, segons ha explicat el regidor a Europa Press.

Les declaracions de Ruiz han suscitat les crítiques d'altres grups, i la portaveu de Vamos Granada, Marta Gutiérrez, ha considerat que el comentari "no venia al i que no es pot tractar un tema que versa sobre una ferida encara i malauradament oberta a la societat espanyola com un acudit amb fins partidistes".

Consulta l'interactiu dels 80 anys de l'inici de la guerra civil 'Trencant el silenci: onze històries particulars'

stats