Política 29/07/2020

Sánchez reivindica "l'autonomia de la Fiscalia" després dels retrets per la revocació del tercer grau dels presos

Unides Podem, ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu veuen "venjança" en la fi de la semillibertat

Ot Serra / Núria Rius Montaner
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la tribuna del Congrés

MadridLa tornada de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Oriol Junqueras i Joaquim Forn a Lledoners aquest dimarts arran de la revocació del tercer grau, a petició de la Fiscalia, influeix en el debat sobre els pressupostos espanyols, i s'ha colat aquest dimecres al ple sobre el fons de reconstrucció europeu –molt lligat a la negociació dels comptes–. S'hi han referit un gran nombre de partits, inclòs el soci del PSOE al govern, Unides Podem, i al torn de rèplica també Pedro Sánchez. El president espanyol ha reivindicat "l'autonomia de la Fiscalia" després que la portaveu de JxCat, Laura Borràs, hagi recordat les paraules del líder socialista durant la campanya del 10-N en què es vantava que el ministeri públic depenia del govern. Sánchez s'ha escudat en el fet que "no va tenir el seu millor dia" i ha recordat que dos dies després va rectificar i va defensar l'autonomia de la Fiscalia. "Hi crec i ho practico", ha assegurat.

Els tuits del vicepresident segon, Pablo Iglesias, d'aquest dimarts al vespre, en què admetia que la revocació del tercer grau posava bastons a les rodes del diàleg, han tingut recorregut amb les paraules del portaveu del grup parlamentari, Jaume Asens, que ha anat més enllà. "No és un acte de justícia, sinó de venjança", ha assegurat Asens, que ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, "més valentia i determinació" perquè la política "torni a ser útil". "Ens allunya la solució política al conflicte que viu Catalunya", ha assenyalat el líder dels comuns. La líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, ha demanat en aquest sentit al president espanyol que convoqui la taula de diàleg.

Sánchez ha respost a Asens que l'aposta pel diàleg era "ferma" i ha atribuït al "soci majoritari del Govern" –és a dir, JxCat– que l'espai de negociació no s'hagi tornat a reunir. "Que hi posi data el Govern", ha desafiat el president espanyol les forces independentistes catalanes. Tornar a reunir la taula de diàleg ha sigut les últimes setmanes una de les reivindicacions d'Esquerra i el vicepresident català, Pere Aragonès, ho va situar com una condició per poder parlar dels pressupostos de l'Estat. Ara el coordinador general d'ERC també situa l'amnistia com un factor "absolutament imprescindible" perquè l'independentisme i el govern espanyol puguin negociar en "peu d'igualtat".

Fonts de la Moncloa demanaven aquest dimarts a Aragonès que no condicionés la negociació pressupostària ni a la taula de diàleg ni a l'amnistia, i recordaven que ERC "ja hauria de saber" que l'executiu no interfereix en les decisions judicials. Sánchez hi ha insistit des de la tribuna del Congrés: "El govern [espanyol] ni posa ni treu sentències, són els tribunals".

ERC i JxCat carreguen contra Sánchez i Podem

El portaveu dels republicans a la cambra baixa, Gabriel Rufián, s'ha encarregat d'explicitar directament a Sánchez el malestar pel moviment del ministeri públic. "Avui Espanya fa olor de toga rància i d'esquerra covarda. Hi ha un deep state que ens ha declarat la guerra a nosaltres i al govern [espanyol]. El silenci i la inacció els envalenteix. On no hi ha justícia no hi pot haver pau. Deixin de callar i plantin cara perquè els següents poden ser vostès", ha afirmat Rufián, que s'ha adreçat sobretot a Unides Podem.

En canvi, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, s'ha dirigit al president espanyol i li ha fet saber que la "venjança" judicial és la "seva vergonya", i ha recriminat que a l'Estat no es respectin els drets penitenciaris dels líders independentistes. "La justícia espanyola necessita un pla urgent de reconstrucció, començant per aquesta Fiscalia que vostè tan presumeix de saber de qui depèn", ha etzibat Borràs. Des de la CUP, el diputat Albert Botran s'ha preguntat retòricament "quin valor té la paraula de Sánchez", tenint en compte que va ser investit amb el compromís d'aturar la judicialització de la política però ara la Fiscalia "continua recordant que són presos polítics". També el diputat d'EH Bildu ha parlat de "venjança" de l'aparell judicial amb la revocació del tercer grau.

Al torn de rèplica també s'hi ha referit el portaveu de Cs, Edmundo Bal, que ha mostrat la seva "preocupació" per les peticions dels partits independentistes al govern que no es quedi en silenci davant les actuacions judicials. "Estan demanant que s'obrin expedients als fiscals?", s'ha preguntat l'advocat de l'Estat que exercia l'acusació durant la instrucció judicial de la causa del Procés, i que va ser cessat abans del judici. Bal ha reclamat a Sánchez que mirés al seu propi govern i ha criticat que Asens vegi com una "mala notícia" el funcionament de la justícia espanyola.

stats