Política 11/07/2015

Joan Reñé (CDC) repeteix com a president de la Diputació de Lleida amb el suport d'ERC i PSC

Comença el mandat amb un discurs de fort caràcter independentista però mostra el seu respecte pel pacte PSC-C's a la Paeria

Acn
3 min
Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida

LleidaJoan Reñé (CDC) ha estat investit aquest dissabte president de la Diputació de Lleida per segon mandat consecutiu. Liderarà un govern en minoria amb Unió en una corporació amb set grups representats, dos més que en l'anterior legislatura. En concret, la novetat és l'entrada de Ciutadans i la CUP, amb un representant cadascun. La investidura de Reñé ha comptat amb els vots favorables de CiU i també d'ERC i del PSC. Els socialistes li han donat suport fruit d'un acord entre convergents i socialistes que també implicava consells comarcals. Reñé ha començat el mandat amb un discurs de fort caràcter independentista però alhora ha mostrat el seu respecte pel pacte PSC-C's a la Paeria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC triplica la seva representació

Tot i els suports per a la votació de la investidura, Joan Reñé governarà en minoria amb els 12 diputats que sumen Convergència i Unió, un per sota de la majoria absoluta que sí que va tenir durant l'anterior mandat. Reñé asegura que no s'han plantejat fer ofertes a ningú per entrar al govern i creu que, tot i encapçalar un govern en minoria, podrà arribar a acords amb la resta de grups per tirar endavant polítques a favor dels municipis.

Arran dels resultats del 24-M CiU té ara dotze diputats, dos menys que el 2011 i un per sota de la majoria absoluta. ERC ha triplicat la seva representació, ja que ha passat de dos a sis diputats. El PSC n'ha perdut tres, de set a quatre, i el PP s'ha quedat només amb un dels dos representants que tenia. La CUP i C's entren amb un representant cadascun.

La Diputació de Lleida té 25 diputats que es reparteixen en funció de partits judicials. Aquesta legislatura el partit de Lleida té 13 representants, un més que fins ara. El que guanya Lleida el perd Balaguer, que passa de quatre a tres. El de Cervera també en té tres, mentre que la resta se'ls reparteixen les Borges Blanques, Solsona, la Seu d'Urgell, Tremp, Sort i Vielha.

CiU ha perdut un diputat al partit judicial de Balaguer, Solsona i Vielha, però n'ha guanyat un a Lleida. ERC ha guanyat representació als partits judicials de Balaguer, Lleida, Solsona i Cervera. El PSC (amb la marca Unitat d'Aran) ha aconseguit arrabassar el de Vielha a CDA però n'ha perdut a Balaguer, Lleida i Cervera. Els diputats del PP, C's i la CUP són tots del partit judicial de Lleida.

Reñé, reelegit

Joan Reñé, que ha estat reelegit alcalde de Fondarella, també havia ostentat el càrrec de president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell abans de ser nomenat president de la Diputació el 2011. Reñé és el vuitè president de la institució des del restabliment de la democràcia, el sisè de CiU, el partit que ha governat tradicionalment la institució tret de dues legislatures, del 1987 al 1990 amb el socialista Ramon Vilalta al capdavant, i del 2007 al 2011, amb un pacte PSC-ERC que va donar la presidència al republicà Jaume Gilabert.

Moltes cares noves

El grup de CiU a la Diputació renova la meitat dels membres. Repeteixen Joan Reñé, Josep Ibarz (alcalde d'Almacelles, al Segrià), Rosa Pujol (alcaldessa d'Aitona, al Segrià), Rosa Maria Perelló (alcaldessa de Tàrrega), Antoni Navinés (regidor de Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell) i Gerard Sabarich (alcalde de Rialp, al Pallars Sobirà). Les novetats son Jordi Latorre (alcalde de Torrefarrera, al Segrià), Concepció Cañadell (alcaldessa de Térmens, a la Noguera), Joan Ubach (alcalde de Tremp), Enric Mir (alcalde de les Borges Blanques) i els diputats d'UDC, Paco Cerdà (regidor a la Paeria de Lleida) i Rosa Maria Mora (alcaldessa d'Anglesola, a l'Urgell), que serà substituïda a mig mandat per Francesc Sabanés (alcalde de Ribera d'Ondara, a la Segarra).

Pel que fa a ERC, repeteixen Jaume Gilabert (alcalde de Montgai, a la Noguera) i Miquel Serra (alcalde d'Alcarràs, al Segrià) i s'hi incorporen Joan Talarn (alcalde de Bellvís, al Pla d'Urgell), Núria Marín (regidora a la Paeria de Lleida), Pere Solé (regidor de Sant Guim de Freixenet, a la Segarra) i Albert Bajona (regidor de Clariana de Cardener, al Solsonès).

Els diputats provincials del PSC que repeteixen són Enric Colom (alcalde de Torre-serona, al Segrià) i Josep Ramon Branzuela (alcalde de Torres de Segre, al Segrià). Entren Sara Mestres (regidora a la Paeria de Lleida) i Paco Boya (regidor a Les) com a representant d'Unitat d'Aran.

Finalment, el PP hi és present amb Dolors López (regidora a la Paeria de Lleida), Ciutadans amb Ángeles Ribes (regidora a la Paeria de Lleida), i la CUP amb Joel Jové (regidor a Alfés, al Segrià).

stats