Política 07/06/2014

La manifestació republicana punxa a Madrid

Només prop de deu mil persones surten a demanar el referèndum als carrers de la capital espanyola

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Manifestants a Madrid demane celebrar una consulta sobre monarquia o república / EFE

MadridEl centre de Madrid volia tornar a ser republicà, però s'ha quedat a mig camí. A les set de la tarda ha començat una manifestació a favor d'un referèndum sobre la monarquia que només ha aconseguit concentrar al voltant de deu mil persones amb banderes tricolors a la plaça de la Cibeles. Els manifestants han recorregut el centre de Madrid i, cap a dos quarts de nou del vespre, han arribat a la Puerta del Sol. "Referèndum per un procés constituent ara!" és el lema de la pancarta que ha encapçalat la manifestació i que ha rebut el suport de representants de diferents partits, entre els quals el líder d'IU, Cayo Lara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Felip, qui t'ha votat?" o "Espanya demà serà republicana" són algunes de les consignes que han llançat els manifestants. "Esperava més gent, però encara hi ha molta por de trencar el pacte constitucional", assegura Cecilio, de 75 anys, un dels assistents. Però també hi ha gent molt jove, com la Maria, de 16 anys, que s'ha comprat una samarreta tricolor per reivindicar la Tercera República i està convençuda que si no se surt "cada dia al carrer difícilment" es produirà cap canvi.

Després de les diverses manifestacions espontànies d'aquesta setmana, en què ja dilluns es va emplenar la Puerta del Sol per poder decidir el nou cap d'estat d'Espanya, la Junta Estatal Republicana (JER) ha convocat una protesta aquest dissabte a les principals ciutats de l'Estat perquè el PP i el PSOE atenguin el "clamor social" que demana obrir "un procés constituent" que desemboqui en la instauració d'una Tercera República. Amb tot, aquest clam buscat s'ha quedat curt aquest dissabte.

En total, 40 ciutats espanyoles acullen aquest dissabte manifestacions, concentracions i assemblees. A Barcelona han estat prop de 400 les persones que s'han aplegat a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la Tercera República. A Madrid, un cop s'arribi a la Puerta del Sol, se celebrarà una assemblea ciutadana per fer un seguiment de la feina que va començar dilluns passat, quan es va constituir una assemblea.

Les protestes han rebut el suport de formacions com Esquerra Unida (IU), ICV, Chunta Aragonesista, EQUO, Compromís, Els Verds, Alternativa Socialista i Esquerra Anticapitalista. Totes elles han firmat la Declaració de l'Ateneu, on fan una crida a la mobilització per forçar el referèndum.

Podem ha donat suport a les protestes i ha divulgat la informació de la coordinadora www.referendumya.org, al més de mig milió de seguidors a Facebook. Tot i això, ha decidit no firmar la Declaració de l'Ateneu perquè considera que "cap grup de forces polítiques pot col·locar-se davant de la ciutadania" i que ha de ser la gent qui ha de protagonitzar les protestes.

La coordinadora també ha anunciat que el dia 11 de juny, en què està previst que s'aprovi la llei orgànica perquè el rei Joan Carles pugui abdicar, convoquen la gent a encerclar el Congrés.

stats