Política 09/08/2019

El jutge es pronunciarà a finals d'agost sobre les imputacions d'Aguirre, Cifuentes i Monzón

Es preveu que cridi a declarar més de 30 investigats al setembre

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Cifuentes i Aguirre després del ple d'investidura. EFE

MadridEl jutge Manuel García-Castellón, titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, s'ha de pronunciar a finals d'agost sobre les més de trenta imputacions –encapçalades per les expresidentes de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, els exconsellers de Sanitat Juan José Güemes i Manuel Lamela, i l'expresident de l'empresa Indra, Javier Monzón– que apareixen a les quatre peces proposades el divendres 2 d'agost per la Fiscalia Anticorrupció per avançar cap al processament (conversió de les diligències prèvies en procediment abreujat) per operacions de presumpte finançament irregular del Partit Popular de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les fiscals Carmen García Cerdá i María Teresa Gálvez, amb el suport actiu del fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, han treballat durant molts mesos –almenys des del febrer del 2018– en l'ordenació de les actuacions sumarials de les operacions Púnica i Lezo, relacionades amb actes de corrupció a la Comunitat de Madrid en l'època del vicepresident Francisco Granados i els presidents Aguirre i González.

La peça de finançament irregular que ha quedat perfilada, segons els escrits de les fiscals del divendres 2 d'agost, coordina actuacions de l'operació Lezo (centrada en les activitats d'Ignacio González tant al Canal d'Isabel II, del qual va ser president, com a la presidència de la Comunitat de Madrid) i l'operació Púnica.

Els escrits presentats per les fiscals, segons van dir fonts jurídiques, són cinc i superen els 200 folis. Els acompanya un document de 37 folis que reorganitza el mapa de peces de la Púnica.

De les 16 peces inicials més la principal es passa ara a 11 més la principal.

Totes aquestes peces no poden ser investigades en terminis il·limitats. El jutjat té ara menys d'un any per acabar la investigació, que, segons una resolució de la sala penal de l'Audiència Nacional del passat mes d'abril, ha de concloure abans del juny del 2020.

Tot i que el jutge havia considerat la possibilitat de dictar les actuacions (resolucions judicials) que es derivaven de la sol·licitud de la Fiscalia del passat divendres 2 d'agost abans d'iniciar una part de les seves vacances aquest divendres 9 d'agost, la complexitat de la causa ha aconsellat, segons fonts consultades per l'ARA, treballar els assumptes un cop torni del seu descans, aprofitant la resta del mes d'agost. La ronda de declaracions d'investigats començarà al setembre.

El primer que haurà de resoldre el jutge García-Castellón, segons les fonts consultades, és delimitar cadascuna d'aquestes onze peces. I després, en aquestes peces definitives, haurà d'acordar les diligències que portin a finalitzar la investigació.

En quatre d'aquestes peces separades la Fiscalia demana, entre imputacions noves i preexistents, investigar més de trenta persones.

Es tracta de les següents peces: les contractacions de l'empresa Cofely, filial de la multinacional francesa GDF Suez, en què s'investiguen presumptes tripijocs en els contractes públics d'eficiència energètica de més d'una desena de consistoris de la Comunitat de Madrid; les activitats de l'anomenada "CAM de Francisco Granados", és a dir, l'etapa de Francisco Granados a la Comunitat de Madrid; el finançament presumptament irregular del PP de Madrid o, segons la Fiscalia Anticorrupció, "els fets concernents al desviament de fons per al pagament de despeses del Partit Popular de la Comunitat de Madrid"; i, finalment, les activitats producte de "la contractació d'Alfedel", l'empresa d'assessoria escolar de la trama Púnica, per construir una xarxa de col·legis concertats a través de concursos públics presumptament arreglats.

A la llista de nous investigats elevada per la Fiscalia hi ha, almenys, Esperanza Aguirre, Cristina Cifuentes, Juan José Güemes, Manuel Lamela, Borja Sarasola i Javier Monzón.

I entre els que ja estan imputats hi ha Silvano Corujo, exdirector de l'Agència Informàtica i de Comunicació (ICM) de la Comunitat; qui va ser conseller delegat d'ICM, José Martínez Nicolás, així com Javier de Andrés, conseller delegat d'Indra en el moment que es van produir els pagaments d'Indra que suposadament encobreixen un finançament irregular de les campanyes electorals d'Esperanza Aguirre el 2007 i el 2011. Aquest executiu va ser destituït el desembre del 2017 pel nou equip d'Indra liderat per Fernando Abril Martorell.

A més, continua en qualitat de investigat Beltrán Gutiérrez Moliner, que va ser gerent del PP de Madrid en l'època d'Esperanza Aguirre.

stats