Política 07/02/2019

El PDECat confirma l'esmena a la totalitat als comptes de Sánchez però manté la mà estesa al PSOE

Campuzano afirma que la retirarà si hi ha acord amb Madrid sobre la mesa de partits i el relator

Núria Orriols
2 min
Reunió del grup parlamentari de JxCat d'aquesta tarda

BarcelonaEl PDECat confirma que demà divendres presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de Pedro Sánchez. Ara bé, manté la mà estesa al PSOE fins a l'últim minut abans de la votació, que es produirà a partir del dia 13 de febrer. Les condicions del PDECat per no vetar els pressupostos passen perquè hi hagi acord sobre els mecanismes de diàleg amb la Generalitat: una taula de partits estatals i catalans per abordar el conflicte que incorpori la figura d'un "relator".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El PSOE ha de saber que si cedeix a la pressió de la dreta i l'extrema dreta, l'hegemonia de la dreta a Espanya està garantida. Que escolti la gent progressista", ha demanat Campuzano, constatant que en les últimes hores encara estan lluny de poder arribar a un pacte "global" sobre la mesa de negociació, el calendari i el pla de treball que ha contenir aquest diàleg.

Campuzano ha anunciat la decisió des del faristol del Parlament, acompanyat de David Bonvehí i Míriam Nogueras, i també els diputats de JxCat Albert Batet i Gemma Geis. Ha sigut després d'una reunió a la cambra de la cúpula de JxCat al Parlament amb el president, Quim Torra, els consellers de JxCat del Govern i l'expresident Carles Puigdemont en connexió des de Waterloo. Segons ha explicat el diputat del PDECat, la consellera Elsa Artadi ha donat comptes de les converses que en les últimes hores ha tingut amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i l'estat de les negociacions. Fins ara, la Moncloa nega públicament que estigui negociant la creació d'una taula de partits catalans i estatals i redueix el relator a un testimoni de l'espai de diàleg dels grups parlamentaris a Catalunya.

En la trobada hi participen totes les sensibilitats de l'espai: dels dels diputats més moderats del PDECat fins als independents de JxCat que han defensat mantenir una posició més dura a Madrid. Per part del PDECat a Madrid hi ha participat Ferran Bel, Carles Campuzano, Míriam Nogueras i el president del partit, David Bonvehí. De JxCat, els diputats Albert Batet, Eduard Pujol i Josep Costa, a més de Gemma Geis i Toni Morral, que també són membres de la direcció de la Crida.

A Torra i Puigdemont els han acompanyat tots els consellers del Govern de JxCat: la consellera Elsa Artadi, que és qui ha mantingut la interlocució amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo; i els consellers Jordi Puigneró, Damià Calvet, Miquel Buch i Laura Borràs. Àngels Chacón hi estava convocada però no hi ha pogut assistir.

Reunió del grup parlamentari de JxCat, de diputats del PDECat al Congrés i Carles Puigdemont a través de vídeoconferència

Acord amb ERC?

Malgrat que les condicions que públicament han posat ERC i el PDECat són diferents per retirar l'esmena a la totalitat, Campuzano ha assegurat que no hi ha discrepàncies en aquesta qüestió entre els dos socis. "En les converses amb Calvo també hi ha Esquerra", ha dit. Els republicans han assegurat, però, que a part de l'acord sobre el diàleg també hi ha d'haver la fi de la repressió per retirar el veto als comptes.

"No m'imagino fer una cosa diferent", ha dit Campuzano sobre l'estratègia dels republicans a Madrid.

stats