Política 27/10/2017

La mesa del Parlament admet a tràmit la resolució que "constitueix la República"

Hi han votat a favor els membres de Junts pel Sí i s'hi han oposat CSQP, PSC i Cs

Núria Orriols
2 min
En marxa la reunió de la mesa del Parlament que ha de valorar la tramitació de la DUI

BarcelonaLa mesa del Parlament ha admès a tràmit la resolució que "constitueix la proclamació de la República". Hi han votat a favor els membres de Junts pel Sí (la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Guinó) i s'hi han oposat els membres de Catalunya Sí que es Pot (Joan Josep Nuet), Ciutadans (José María Espejo-Saavedra) i el PSC (David Pérez).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió ha començat vora les 11.00 h després que Junts pel Sí i la CUP demanessin pròrroga per presentar les propostes de resolució al registre. Ara, fins a les 12.15 h, hi ha temps per presentar propostes de transacció. El ple començarà a les 12.30 h. La majoria independentista ha pactat un text en què s'afirma que es "constitueix la República Catalana com a estat independent i sobirà". La declaració d'independència la fan en el preàmbul de la proposta de resolució, mentre que la part dispositiva insta el Govern a "dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la llei de transitorietat".

Precisament aquesta proposta és la que pot portar responsabilitats penals als membres de la mesa, que ja tenen querelles obertes per desobediència. De fet, la fiscalia ja ha avisat que es querellarà "contra tots els que participin" en la declaració d'independència. En aquests moments, la mesa torna a estar reunida per valorar les peticions de reconsideració de l'oposició. El primer a presentar-ne ha sigut el PSC.

La resta de propostes de resolució també s'han admès a tràmit. Van des de la petició de convocatòria d'eleccions al Parlament fins a la dimissió del vicepresident, Oriol Junqueras. El PP, per exemple, ha presentat una proposta de resolució en què insta el Govern a "desistir del desafiament a l'estat de dret" perquè, en cas que persisteixin, els plans independentistes "obligaran a l'aplicació de les mesures de l'article 155". Els socialistes, per la seva banda, demanen a l'executiu que iniciï els tràmits per reformar la Constitució en sentit federal i desplegar mesures de l'Estatut.

stats