Política 15/06/2012

Manrique valora amb "un deu" la trobada amb l'etarra que va cometre l'atemptat d'Hipercor

L'expresident de l'associació de víctimes del terrorisme de Catalunya assegura que Caride no ha demanat perdó però ha expressat el seu sentiment de culpa pel dany causat

Efe
2 min

Vitòria L'entrevista, impulsada pel ministeri de l'Interior, s'ha celebrat a la presó alabesa de Zaballa durant gairebé dues hores i en ella també ha estat present el director de la presó, Juan Antonio Pérez, com a oient.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Caride, condemnat a 790 anys de presó per ser un dels autors de l'atemptat d'Hipercor, va ser traslladat a l'antiga presó de Nanclares, pròxima a la nova presó de Zaballa, el 2010, amb altres interns d'ETA crítics amb la banda terrorista i desvinculats del col·lectiu de presos de l'organització. També va ser un dels vuit presos etarres que fa dos anys van signar una carta en la qual destacaven la necessitat de reconèixer i reparar els danys causats a les víctimes del terrorisme.

Robert Manrique, que va presidir durant anys l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, va patir cremades i lesions al fetge en l'atemptat d'Hipercor. Durant l'entrevista, en cap moment hi ha hagut contacte físic entre tots dos perquè Manrique ha explicat a aquest etarra que les víctimes no entendrien que li donés la mà a una persona que ha causat tants morts, i ell "ho ha entès".

Al final de la trobada, Manrique ha traslladat als periodistes que esperaven la seva sortida davant les portes de la presó la seva impressió positiva d'una reunió "cordial" que ha valorat amb "un deu", malgrat que Caride no li ha demanat perdó pel significat religiós que segons el seu parer té aquesta paraula. Sí que ha manifestat diverses vegades el seu sentiment de culpa pel dany provocat per les accions terroristes en les quals va participar.

Manrique ha explicat que no s'ha trobat en cap moment incòmode, que les respostes de Caride han estat "coherents" i que no hi ha hagut cap tipus d'enfrontament personal però "d'acostament tampoc". Ha assenyalat que li ha "xocat molt" que Caride hagi reconegut que va començar a adonar-se de l'error de l'activitat terrorista tres anys després de la seva detenció (1993), encara que l'ha cregut.

Ha indicat que Caride s'ha mostrat disposat a parlar amb altres víctimes i també ha reconegut que ha destrossat la vida a molta gent. Manrique no s'ha emocionat durant l'entrevista, però ha notat que l'etarra sí que ho ha fet perquè es notava en els seus ulls "un dolor molt fort", ha relatat.

A preguntes dels periodistes, aquesta víctima de l'atemptat d'Hipercor ha emplaçat al ministeri de l'Interior que segueixi fomentant aquest tipus de trobades i també ha animat a fer-ho a les víctimes del terrorisme que se sentin preparades per a això.

D'una altra banda, en la reunió han parlat del cessament de l'activitat terrorista d'ETA i Caride ha deixat clar a Manrique que ETA no atemptarà mai més.

stats