Héctor Gómez: "Robles té tot el suport del grup parlamentari socialista i també del govern"

Portaveu del PSOE al Congrés

6 min

Héctor Gómez (Santa Cruz de Tenerife, 1978) és conscient que visita Barcelona en un moment políticament delicat, amb les relacions amb ERC sota mínims per l'escàndol del Catalangate. Tot i això, no perd el somriure ni el to calmat. Abans de l'entrevista ho aprofita per confessar que és aficionat del Barça.

Vostè és un dels principals negociadors del PSOE i segur que ha parlat amb algun dels polítics espiats. ¿No li preocupa que hagin entrat al seu propi telèfon?

— El ministre Bolaños ja ha avançat la nostra voluntat de transparència i de dialogar per aclarir qualsevol tipus de situació que es requereixi per part dels grups. Aquesta és la voluntat i és el que ha de prevaldre.

Però que aparegui un reportatge d'aquestes característiques a la premsa estrangera afecta la imatge exterior d'Espanya. I és un tema prou greu perquè el Washington Post en faci un editorial.

— S'ha de tractar aquesta informació amb mesura. Quan tinguem tota la informació i es pugui conèixer amb detall quina part de tot el que ha circulat respon a la realitat, llavors sabrem què és el que ha passat i podrem fer anàlisis més profundes. Ja s'ha constituït la comissió de secrets i fons reservats i també hi ha la investigació que va avançar el ministre de la Presidència.

Vostè sap que ERC ha demanat el cap de Margarita Robles per les declaracions que va fer al Congrés.

— Margarita Robles té tot el suport del grup parlamentari socialista i també del govern, que no n'hi hagi cap dubte. La seva gestió l'avala en moments tan complicats com l'actual i ha donat proves de la seva solvència. Pel que fa a la seva actuació en aquest cas concret, també ha de respondre al deure de secret d'informació, que per llei no pot facilitar, i ella el que ha traslladat és que està molt segura de la bona gestió de les institucions públiques.

Hi ha dos escenaris possibles. Un és que les escoltes siguin il·legals, i per tant seria un tema penal. I l'altre és que tinguin cobertura judicial. ¿Però no seria en tots dos casos un escàndol polític de grans proporcions?

— No ens mourem en hipòtesis o escenaris possibles. Primer hem de conèixer en profunditat la situació, la informació, i no dubtar del funcionament de les institucions públiques i del govern. Sempre ha existit voluntat de transparència des que es va conèixer aquesta informació, també amb cautela, amb Bolaños desplaçant-se per establir canals de comunicació amb la Generalitat. Però no és el moment d'aventurar escenaris.

Vostè demana confiança en les institucions, però els últims anys hem tingut exemples de clavegueres i guerra bruta i una policia patriòtica que treballava directament per al PP...

— Són escenaris completament diferents. Estem parlant que amb Pedro Sánchez el diàleg i la comunicació amb Catalunya prevalen, la normalitat preval, les visites dels ministres i el mateix president per la taula de diàleg prevalen per buscar punts de trobada. Això no passava amb el govern anterior. En el passat parlem d'operacions d'alt voltatge com la Kitchen, i ara el govern té una situació que vol aclarir, vol col·laborar amb transparència i té la voluntat d'oferir explicacions. Per tant, són escenaris molt diferents, no són ni similars. I ara estem en el moment d'investigar, aclarir, i naturalment compartir i normalitzar les relacions, que és el que pretenem.

Héctor Gómez, portaveu del PSOE al Congrés de Diputats.

¿Vostè creu que s'han malinterpretat les paraules de Margarita Robles?

— La ministra sempre ha actuat amb responsabilitat...

¿Però i amb aquelles paraules en concret en què venia a justificar l'espionatge?

— A ella l'han caracteritzat sempre el rigor i la responsabilitat. A partir d'aquí es poden fer moltes interpretacions. Però, ho repeteixo, és el moment de mirar amb mesura fins i tot la interpretació. És cert que el tema ha escalat mediàticament, però les portes del govern estan obertes per analitzar el que ha passat. I un cop feta l'anàlisi, llavors establir els canals de comunicació oportuns.

¿I quan se sabrà el resultat de la investigació interna? ¿La comissió de secrets oficials es podrà constituir la setmana que ve, ja?

— Encara no hi ha data, però quan la presidenta determini l'ordre del dia i les compareixences ens posarem a treballar. La nostra via és aquesta comissió, i no establim vetos a ningú.

He de recordar-li que dimecres Aitor Esteban va dir al Congrés que durant els anys que havia format part d'aquesta comissió mai li havien explicat cap secret...

— Tinc una bona relació amb ell, però és la seva opinió. Però si una comissió existeix és perquè té contingut. Però deixem treballar la comissió i esperem a veure'n els resultats.

¿És una prioritat per a vostès recompondre la relació amb ERC?

— La prioritat del president del govern i del nostre grup és tirar endavant el màxim d'iniciatives legislatives possibles. Per descomptat, ERC ha jugat un paper important en l'aprovació dels pressupostos i altres lleis, i esclar que tenim voluntat de trobar-hi espais d'entesa. A partir d'aquí, ells han traslladat a l'opinió pública la seva posició, però hi ha temps i estem treballant per resoldre qualsevol dubte al respecte, amb total transparència i amb la garantia que el nostre estat social i de dret funciona. I amb aquesta voluntat arribarem a acords, no pot ser d'una altra manera.

A vostè, que li toca aconseguir els vots al Congrés per a cada iniciativa, li pregunto: si ERC es despenja, és viable la legislatura?

— La voluntat és esgotar la legislatura. I aquest govern, tot i les crítiques, s'ha caracteritzat per l'estabilitat, a diferència del que ha passat a Madrid, Castella i Lleó o ara Andalusia, que no han esgotat legislatures. Evidentment, el nostre objectiu és complir el pla normatiu anual i totes les lleis, i no hi ha dubte que la nostra voluntat és establir marcs d'entesa, i no preveiem escenaris en què es despengin grups parlamentaris. Parlem d'hipòtesis, però si és així, i algun grup decideix no participar, la nostra obligació serà dialogar i buscar suports. Però confiem restablir el diàleg amb els grups que fins ara han mostrat sensibilitat i sentit d'estat. Sentit d'estat en situacions excepcionals com la pandèmia i la guerra.

Aquest missatge està dirigit a ERC o al PP?

— El PP ja ens ha demostrat que no té sentit d'estat, i l'última demostració va ser dijous, quan la ciutadania necessitava que es consolidés un decret amb mesures com el descompte de 20 cèntims del combustible, la baixada de l'IVA de l'electricitat, recursos als agricultors, etc. Davant d'això, ens trobem amb tacticisme. El PP no està a l'altura del que demanem al principal partit de l'oposició. Estan més preocupats per les enquestes que per la ciutadania.

Ells afirmen que vostès ja havien triat soci i que era Bildu.

— Forma part de la dinàmica de mentida permanent que practiquen, perquè no és així. El PSOE i el govern van dialogar amb tothom. A partir d'aquí, quan faltaven tres dies per aprovar el decret, ens van facilitar un contacte per negociar. No és seriós, en una situació tan complexa com la que viu Europa no ens mereixem aquesta oposició.

No hi ha diferència amb Casado?

— No hi veiem cap diferència, ja que no han demostrat altura de mires ni voluntat d'arribar a acords.

¿Els penalitza que algunes votacions clau surtin amb els vots de Bildu?

— Ens vam passar anys dient que la via per acabar amb ETA era canalitzar a través de la política, de les institucions, qualsevol tipus de dinàmica. I vam aconseguir acabar amb ETA des de la unitat política. I ara la dreta trenca aquesta unitat i ataca formacions que són legals, perquè s'han presentat a unes eleccions, els ha votat la ciutadania i formen part del Congrés. I després són lliures de votar el que vulguin. Aquest és un argument massa senzill per atacar un govern i demostra falta d'idees i de projecte.

Héctor Gómez, portaveu del PSOE al Congrés de Diputats, entrevistat per David Miró.

Al PP li serveix per justificar els seus pactes amb Vox.

— El programa de Vox defensa la supressió de les comunitats autònomes, però entren a governar de bracet del PP per eliminar-les des de dins. I això ho fa el PP des de la desesperació per recuperar el poder, perquè saben que estan llastats per la corrupció.

Vostès consideren més lesius per a la democràcia partits d'extrema dreta com Vox que partits independentistes d'esquerres, no?

— Jo el que dic és que Vox ha afirmat des de la tribuna que era millor el govern de la dictadura que l'actual. Això és una agressió real a la democràcia. No podem tenir dubtes davant d'aquests discursos si volem construir una societat oberta. No pot ser, això del pin parental, el rebuig de la immigració... Nosaltres som un país solidari. El problema és Vox, però també qui li dona cobertura, com el PP, que té por que els superin.

Una última pregunta: ¿com pot ser que Andalusia hagi passat de ser un graner de vot socialista a un bastió de la dreta?

— Bé, hem portat a terme un procés de relleu de lideratge a Andalusia, però plantejarem una batalla important per guanyar les eleccions i evitar un govern PP-Vox.

stats