Política 28/08/2019

El síndic afirma que ha demanat comparèixer al Parlament per explicar-se sobre els obsequis que hagi pogut rebre

Ribó ho ha anunciat després que Cs tornés a exigir que justifiqui un viatge a Berlín pagat presumptament per Jordi Soler, acusat de finançar CDC en la trama del 3%

Ara
2 min
El síndic de greuges, Rafael Ribó, abans d’explicar un informe al Parlament.

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha sortit al pas de les crítiques i ha anunciat aquest dimecres que ha demanat comparèixer davant el Parlament per explicar-se sobre les informacions que l'assenyalen com a destinatari d'obsequis de la trama del 3%. Concretament, es parla d'un suposat viatge a Berlín per veure la final Barça-Juventus del 2015 i que hauria pagat Jordi Soler, acusat de finançar CDC, segons 'El Periódico'. Després que Ciutadans hagi tornat a reclamar avui la seva compareixença en un ple extraordinari per donar compte de la notícia, Ribó ha manifestat que ha demanat dos cops, per carta, comparèixer, i que aquest dimecres ho tornarà a fer per telèfon amb el president, Roger Torrent. A més de Cs, el PSC també va demanar la seva compareixença en la comissió d'afers institucionals (CAI).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Ribó ha explicat que la institució publica des del 2008, abans de la llei de transparència, tots els obsequis, "des de les taronges d'Alcanar als detalls de visita als ajuntaments". També ha assegurat que Cs ja disposa d'aquesta llista. En una roda de premsa convocada just després de la denúncia de Cs, Ribó ha manifestat que el Síndic "continuarà defensant la llibertat d'expressió" i ha emplaçat la formació taronja a "dir el que vulguin". També ha exposat que no entrarà a debatre si les informacions publicades en diversos mitjans sobre el suposat viatge a un partit de futbol a Berlín són veritat o no. Finalment, ha reivindicat la llibertat d'expressió i, especialment, la dels diputats: "Han de tenir-ne d'il·limitada", ha afegit, i per això ha denunciat que seguirà fent notar que n'hi ha "alguns que no en tenen". En aquest sentit, ha denunciat l'existència de "presos polítics", i s'ha defensat del Consell d'Europa per utilitzar aquest terme.

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, havia insistit minuts abans a les portes del Síndic de Greuges a Ribó que informi dels suposats obsequis. "És un autèntic vividor del Procés", ha afirmat Roldán: "Això reflecteix la degradació moral del nacionalisme, capaç de corrompre institucions com el Síndic de Greuges".

D'altra banda, Roldán ha demanat al president, Quim Torra, que convoqui "eleccions" després del "projecte fallit" del Procés, i ha advertit al Govern que no compti amb el suport de la seva formació als pressupostos si estan "dedicats al Procés i la independència". "Caldrà viure quina és la prioritat de la despesa", ha afirmat Roldán: "Però no en tenim gaires esperances". "Volem uns comptes que prioritzin els problemes reals, que se centrin en les polítiques socials", ha sentenciat.

stats