Política 28/06/2018

Ros demana renunciar a la unilateralitat i avisa: "Els referèndums es fan al final, no al principi"

El president del PSC creu que Torra i Sánchez no s'haurien de fixar objectius "maximalistes"

Acn
2 min
L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, aquest dijous al Forum Europa Tribuna Catalunya

BarcelonaEl president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat aquest dijous que "s'oblidi" la via unilateral i que s'aposti, amb el canvi de govern, per dialogar i "bastir una solució" per al conflicte entre Catalunya i l'Estat. Una solució que hauria de ser "assolible" i lluny d'una "solució màgica", ha assegurat en la seva intervenció al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. "Hi incloc els referèndums", ha assegurat després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi recuperat la idea d'una consulta pactada. "Els referèndum per a mi es fan al final, no al principi; començar per un referèndum és començar la casa per la teulada", ha dit Ros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent socialista considera que primer cal enfortir el diàleg entre institucions, buscar un nou marc per a la solució i, finalment, sotmetre'l a votació. Una votació que el PSC creu que ha de ser sobre un nou pacte amb l'Estat. "Les persones que legítimament poden defensar una opció independentista o de república, estan cridades a votar 'no' a una solució que hagi creat un nou model", ha argumentat.

Amb la mirada posada a la reunió del 9 de juliol entre Torra i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Ros ha dit que espera que la trobada serveix per teixir un "clima de confiança progressiva". Creu que Sánchez i Torra no s'haurien de fixar, per tant, uns objectius "maximalistes": en una primera fase, clima de confiança, i més endavant –"potser d'aquí dos anys"– un acord que es pugui sotmetre a votació dels catalans.

Algunes vies per començar a treballar podrien ser la reforma constitucional o estatuària, o canvis de models financers. Fent-se seva la proposta del Cercle d'Economia, Ros ha plantejat també com una possible "línia d'avenç" treballar per "construir un pacte per elaborar un nou Estatut amb rang de Constitució" que impliqués reconeixement nacional. Totes aquests opcions són, però, "vies laterals". "La via central és la confiança i el creixement del diàleg, la cerca de la solució i, com a pas final, la votació de la solució", ha insistit.

Ros creu que a la reunió del 9 de juliol també hi ha "marge" per destensar la relació i que no es produeixin fets com els d'aquesta matinada a Washington, on la delegació catalana han abandonat la recepció oficial de l’Smithsonian Folklife Festival pel "discurs ofensiu i insultant" de l'ambaixador espanyol, Pedro Morenés, segons Torra. Una situació que, segons el president del PSC, és "un indicador de vella política". "No deixa de ser trist, i espero que el nou marc de relació Torra-Sánchez faci impossible aquests fets; entenc que no s'hauria de produir d'aquí uns mesos", ha resolt.

Acostar els presos per "raó humana i humanitària"

Ros ha aprofitat l'ocasió per defensar el trasllat dels dirigents polítics empresonats a centres catalans per "raó humana i humanitària" i per a les famílies. Ho ha fet el mateix dia en què s'ha confirmat que el govern de Sánchez ha iniciat els tràmits per a l'acostament. Ros veu la seva situació de presó preventiva com a "discutible". A la conferència hi han assistit la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; la portaveu parlamentària i el secretari d'organització, Eva Granados i Salvador Illa, i l'exconseller Santi Vila.

stats