Política 27/06/2018

Torra plantejarà a Sánchez la celebració d’un referèndum d’autodeterminació pactat amb l’Estat

Diu que serà “la primera proposta concreta sobre la taula” a la reunió del dia 9 de juliol

Acn
2 min
Torra plantejarà a Sánchez la celebració d’un referèndum d’autodeterminació pactat amb l’Estat

WashingtonEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dimecres des de Washington que a la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, li proposarà convocar un nou referèndum, aquest cop pactat amb l’Estat. “Sempre ha estat sobre la taula. Partim del referèndum d’autodeterminació i la declaració d’independència, i ens plantegem avançar en el camí cap a la República Catalana, però davant la possibilitat de trobar la solució per la qual hem apostat sempre i per fer les coses com a Escòcia o al Quebec per nosaltres és evident que seria una solució molt acceptable”, ha dit, i ha afegit que la proposta del referèndum pactat serà “la primera proposta concreta que es plantejarà sobre la taula” a la reunió amb Sánchez. Tot i així, ha volgut avisar que si la resposta de l’Estat i la seva actitud no obren aquesta possibilitat Catalunya “seguirà el seu camí cap a la República”.

“L’Estat ha de pensar que, com a Escòcia, amb un referèndum pactat pot passar de tot. Poden guanyar els independentistes o no. És el debat que necessitem tenir, i és això amb el que anirem a la reunió amb Sánchez”. Amb aquesta reflexió ha sorprès Torra els periodistes que l’han acompanyat a l’oficina d’ACCIÓ de la Generalitat a Washington. I és que el president afronta la reunió amb el cap del govern espanyol amb la voluntat d’abordar la possibilitat del referèndum com una de les opcions per resoldre el conflicte català.

Malgrat tot, Torra té molt clar que si no hi ha una resposta positiva de l’Estat els independentistes “no renunciaran a res i el marc de la legislatura seguirà sent tan clar com ara, amb la voluntat de redactar una Constitució catalana que hauria de ser referendada”. “No tenim terminis. El moment és d’enorme complexitat. Seria afegir al moment complicat una dificultat més que no veig convenient”, ha matisat.

"Indignació" pels processaments

El president també ha reaccionat als processaments que aquest dimecres ha confirmat el Tribunal Suprem pels líders independentistes, inclòs l'expresident Carles Puigdemont. "El processament del Suprem és indignant i el denunciarem arreu del món. Perquè la batalla s'està guanyant internacionalment. És política. Si algú tenia esperances que la justícia espanyola revisés els fets i reconegués que les coses s'havien fet malament, s'han esfumat", ha expressat a través de Twitter.

I afegeix: "Estic convençut que no s’extradirà cap polític exiliat, i això serà un motiu més de denúncia. Rebutgem la regressió de drets democràtics que viu l’estat espanyol i la judicialització criminal que es fa del moviment independentista".

stats