Política 13/03/2018

Rovira emplaça JxCat a decidir el substitut de Sànchez aquesta mateixa setmana

"El nom no serà un obstacle", insisteix la secretària general d'ERC

Aleix Moldes
2 min
Marta Rovira i Javier Pacheco, a la seu de CCOO

BarcelonaJxCat i ERC van arribar la setmana passada a un acord que, per formar Govern, necessita superar dos esculls: les traves de la justícia espanyola als candidats a la investidura i l'abstenció anunciada per la CUP. Aquest dimarts, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha emplaçat JxCat a desencallar el primer dels esculls: "Tenim un acord, ara només cal posar el nom del candidat a la investidura efectiva". El veto del Tribunal Suprem a Jordi Sànchez impossibilita que ell sigui aquest candidat "efectiu" que reclamen els republicans, interessats a desbloquejar la situació sense demora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El nom no serà un obstacle", ha assegurat Rovira en referència al relleu de l'expresident de l'ANC. El que JxCat té preparat des de fa temps és el de Jordi Turull, tot i que encara no s'ha posat en comú amb ERC. De fet, la candidatura de Sànchez encara continua sent vigent i està a l'espera que resolgui la sala d'apel·lacions del Suprem, a la qual ha demanat que contradigui el jutge Pablo Llarena i li permeti assistir al ple d'investidura.

Rovira s'ha reunit aquest dimarts amb el secretari general de CCOO, Javier Pachecho, a la seu del sindicat. Esquerra ja ha remarcat públicament que el seu objectiu és ampliar la base social partidària de construir una República en el futur. Entre d'altres, proposa fer-ho amb un procés constituent de base ciutadana en el qual confia que hi siguin els sindicats. Pacheco ha assegurat que si es crea un Pacte Nacional pel Procés Constituent com el que han acordat JxCat i ERC, "CCOO serà a tots els llocs on es puguin definir drets". "Estarem en els espais de concertació que es produeixin legítimament en aquest país", ha subratllat.

Tant Rovira com ell han coincidit que les polítiques socials han de ser la prioritat del proper Govern, que hauria de començar a funcionar en les properes setmanes, un cop es canviï de candidat a la investidura. De l'altre entrebanc, l'abstenció de la CUP, la secretària general d'Esquerra ha preferit no parlar-ne.

stats