Política 26/06/2017

Salvador Illa demana a l'alcalde de Blanes (PSC) que "rectifiqui" la seva posició d'aval al referèndum

El secretari d'organització socialista li ha trucat i l'ha instat a rectificar les seves declaracions, "que no estan en la línia del partit"

Ot Serra
2 min
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa

BarcelonaNou episodi de divisió en el si del PSC per la posició sobre el referèndum. L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha expressat aquest dilluns en una entrevista a Onda Cero que Catalunya "necessita urnes" per decidir el seu futur. "Quin mal fan les urnes i les paperetes?", s'ha preguntat, i ha considerat que en el referèndum només hi han de participar els catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de l'executiva del partit ja li han estirat les orelles i el secretari d'organització, Salvador Illa, ha explicat que li ha trucat aquest matí per fer-li saber que les seves declaracions "no estan en la línia del pensament del partit" i l'ha instat a "matisar-les, rectificar-les o desmentir-les". "Són desafortunades", ha afegit Illa.

De fet, a través de Twitter ja ha deixar clara la petició que Lupiáñez es fes enrere de les seves declaracions.

L'alcalde de Blanes ha afirmat durant l'entrevista que a Catalunya hi ha valors que es viuen de diferent manera que a la resta d'Espanya "tal com passa a Dinamarca respecte al Magreb". Lupiáñez ha assegurat que participarà en el referèndum i que votarà 'no', malgrat que com a alcalde no cedirà espais municipals perquè se celebri. "He de complir amb la legalitat", ha subratllat.

En roda de premsa aquest dilluns a la seu de Nicaragua, el secretari d'organització ha volgut deixar clar que "no hi ha inquietud" dins el partit per les possibles noves veus que s'alcin a favor de permetre la votació o, almenys, de no impedir-la. "Tenim el convenciment que els càrrecs electes del PSC seguiran el que pensa el partit", ha remarcat Illa, alhora que ha assenyalat que no es preveu que el PSC pugui "sancionar" qui s'oposi a les instruccions de la direcció.

El dirigent socialista ha denunciat que la Generalitat vulgui traslladar la responsabilitat als ajuntaments i s'ha desmarcat amb rotunditat de l'1-O. "Quin referèndum? Si es convoca ja ho veurem, però de moment només hi ha un anunci d'un anunci", ha subratllat, i ha reiterat que no hi ha preocupació per la pressió sobre els alcaldes socialistes.

La divisió d'opinions en el si del partit i de la militància és evident. Així ho va constatar l'enquesta feta per l'ARA el cap de setmana passat, que revela que un 56% de simpatitzants socialistes aniran a votar "segur" o "probablement" l'1 d'octubre.

La pressió sobre els alcaldes del PSC pel seu posicionament en el referèndum és creixent, tal com va apuntar fa uns dies l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. Ell ja ha assegurat que "no és ningú per prohibir el vot" dels terrassencs i el PP l'obligarà a posicionar-se davant el ple aquest dijous, després que hagi presentat una proposta de resolució en què insta l'alcalde a sortir de l'AMI i a no cedir recursos materials ni personal municipal per a l'organització de l'1-O.

Tot i que la direcció del PSC opta per no col·laborar en l'organització del referèndum, cadascun dels alcaldes tindrà autonomia per fer el que consideri oportú, tenint en compte que alguns governen en municipis amb majoria sobiranista al ple o en coalició amb partits independentistes.

stats