Política 20/01/2021

Sánchez confia que la "crisi de governabilitat" a Catalunya es resolgui aviat i defensa acatar la decisió del TSJC

El president espanyol recorda que l'ajornament del 14-F no té el consens de tots els partits

Ot Serra
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, d'aquest dimarts.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no fa mala cara al fet que, de moment, les eleccions es mantinguin per al 14 de febrer. "M'agradaria que la crisi de governabilitat es resolgui com més aviat millor", ha assegurat en una conversa amb l'agència Efe sobre els fons de recuperació europeus. En la seva primera intervenció sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre l'ajornament, ha subratllat que cal "assumir" la resolució judicial.

"Desgraciadament el Govern no ha comptat amb el consens dels partits, també s'hi van oposar els sindicats, i ha acabat al TSJC", ha dit Sánchez en relació a l'ajornament plantejat per la Generalitat. Tanmateix, va ser només el PSC –i ara el PP– qui rebutjava retardar els comicis, i el seu candidat, Salvador Illa, mai va donar protagonisme a l'opinió de la patronal o dels sindicats, sinó a la de la taula de partits, majoritàriament partidària de la suspensió del 14-F.

Els socialistes busquen capitalitzar l'efecte Illa –la substitució a última hora de Miquel Iceta com a cap de llista pel ministre de Sanitat–, una maniobra que la Moncloa va veure amb bons ulls. Sánchez considera que quan l'expresident de la Generalitat Quim Torra va proclamar que la legislatura estava "esgotada" es va obrir una "crisi de governabilitat" a la qual és necessari posar fi "com més aviat millor". El PSC ja aleshores insistia que Torra havia de convocar eleccions i no esperar a la inhabilitació, que obria un procés parlamentari insòlit a Catalunya.

Amb la data encara com una incògnita, Sánchez ha posat l'accent en la necessitat que la Generalitat recuperi les seves "plenes competències i facultats" per abordar la "recuperació econòmica i el retrobament". "Catalunya té una gran oportunitat d'erigir-se en una de les principals regions avantguarda de la recuperació i la modernització", ha assegurat el cap de l'executiu.

stats