Govern espanyol

Sánchez avança 1.000 milions en defensa tot i el rebuig d'Unides Podem

Díaz carrega contra Robles i lamenta que els diners no vagin a crear llocs de treball

3 min
La naviliera Navantia, propietat de l'Estat, és una de les principals companyies espanyoles del sector de la defensa. NAVANTIA

MadridEren habituals les crítiques en públic de ministres d’Unides Podem com Ione Belarra i Irene Montero contra la Moncloa, però aquesta vegada qui no s’ha mossegat la llengua és la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. El consell de ministres aprovarà aquest dimarts una ampliació de crèdit de 1.000 milions d’euros amb càrrec al fons de contingència per al ministeri de Defensa, pocs dies després que Unides Podem explicités el seu rebuig a augmentar el pressupost militar. Si bé la Moncloa assegura que des de dijous tots els ministeris estaven al corrent la mesura, l’entorn de Díaz apunta que no sabia que es tiraria endavant immediatament ni que es filtraria aquest dilluns al vespre als mitjans. “Les formes són molt importants i, en una matèria de tanta sensibilitat, s’han de prendre amb respecte als aliats i a les Corts Generals”, ha lamentat la líder d’Unides Podem a l’executiu de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com ha avançat El País, el govern espanyol accelera l’increment progressiu de la despesa militar compromès amb l’OTAN, amb la fita d’arribar al 2% del PIB el 2029. Tanmateix, ha sigut la mateixa Díaz qui ha donat els detalls del que aprovarà el consell de ministres: 367 milions d’euros en despeses ordinàries corresponents al capítol segon del pressupost del ministeri de Defensa i 650 al capítol sisè, per proveir d’armament i equips de protecció individual. “Lamentablement, [aquests diners] no tenen a veure amb la càrrega de treball de Navantia Ferrol o Navantia Cadis”, ha afegit la vicepresidenta segona.

El president espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió de l'executiva del PSOE

Díaz anotava que “per desgràcia” la pluja de milions no anava dirigida a crear llocs de treball en empreses armamentístiques per enviar un dard a la ministra de Defensa, Margarita Robles. En declaracions d'aquest matí, havia instat Belarra, davant del seu rebuig a l’augment del pressupost militar, a “preguntar a Díaz a veure si a Ferrol s’han de deixar de construir les fragates F-110 que estan creant molts llocs de treball”. “Aquests debats s’han de fer de manera prudent i serena, i mai atenent a realitats que no són veritat. Dir que els 1.000 milions són per a càrrega de treball a Navantia, desgraciadament no és cert”, ha insistit la també ministra de Treball. 

Pressió amb vista als pressupostos

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ja havia expressat aquest matí que Espanya no necessita gastar més diners en armes “per exigència d’una potència estrangera”, en referència als Estats Units. La líder del partit lila ha substituït la reunió de l’executiva dels dilluns per una intervenció oberta davant el consell de coordinació de la formació amb l’objectiu de posar deures al PSOE de cara als pressupostos. Entre altres coses, Podem reclama un preu màxim per als combustibles, un fons de 10.000 milions d’euros per a sanitat i educació, l’impost a les grans fortunes, la prohibició definitiva de talls de subministraments i actualitzar salaris i pensions en funció de la inflació. A més, el partit lila vol que s’impulsi una llei de famílies que ampliï els permisos de paternitat i maternitat a sis mesos, una renda de criança de 100 euros per fill i un permís retribuït de set dies a l’any per cuidar la família.

Unides Podem, que ja ha anunciat que votarà en contra de l’increment de destructors dels EUA a la base militar de Rota quan arribi al Congrés, adverteix que els increments en Defensa poden anar en detriment de polítiques socials com les plantejades, per bé que Sánchez insistia en una entrevista a El País diumenge que no serà així. De fet, el compromís del president espanyol d’augmentar la despesa militar era anterior a la cimera de l’OTAN de la setmana passada a Madrid. En el pla que el govern espanyol va enviar a Brussel·les a finals d’abril passat, l’executiu ja planejava apujar dues dècimes del PIB el pressupost en defensa per al 2023. Es repartirien en remuneració d’assalariats i formació bruta de capital, entre altres conceptes.

El PSOE eleva el to contra el PP

Més enllà que la Moncloa assenyalés que en la reunió de secretaris i subsecretaris de dijous ningú va discrepar del que aprovaria el consell de ministres, el PSOE no vol alimentar els xocs amb el seu soci. El portaveu de l’executiva, Felipe Sicilia, ha tret ferro aquest matí de la topada entre Belarra i Robles i ha preferit carregar contra el PP: “No defensa els interessos dels espanyols”, ha afirmat, després d’enaltir les mesures de Sánchez contra la crisi. A més, la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha acusat la dreta de “trumpista” per haver insinuat que els canvis a l’INE i Indra busquen condicionar els resultats electorals.  

stats