25/04/2023

Sánchez i Feijóo porten 'Barri Sèsam' al Senat

2 min
Pedro Sánchez i Nadia Calviño riuen durant la intervenció d'Alberto Núñez Feijóo al Senat.

MadridInsolvent! I tu més! Arrogant! I tu més! Vostè el que té és mala fe! Doncs i tu més! Aquest podria ser un resum bastant aproximat del darrer cara a cara abans de les eleccions del 28-M entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, al Senat. Una mica de Barri Sèsam pujat de to. Tots dos es juguen el seu futur polític a les eleccions municipals i autonòmiques, que seran una mena de primera volta de les generals. La diferència és que mentre per a Feijóo són una mena de match ball (si el PP no guanya clarament començarà el rum-rum de l'ayusisme), Sánchez, en cas de perdre, encara comptarà amb una segona volta en què podrà jugar la carta dels pactes PP-Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això ara ja no hi ha espai per a una certa dialèctica de nivell, sinó només per a l'intercanvi de cops. "Vostè no està a l'altura com a president", "El seu govern està trencat en tres faccions [Feijóo va dir fraccions] i vint sigles", "Vostè viu del deute i el dèficit", "Vostè no sap res d'habitatge" i "Si els espanyols volen canvi derogarem el sanchisme", va deixar anar Feijóo. "Vostè té molt poc coneixement sobre els assumptes, molt poca solvència", "El seu to és aspre i ofensiu", "Mentre jo era amb el rei en una cimera iberoamericana vostè era amb una telepredicadora" o "No sé si això li va gran o li queda lluny", va respondre Sánchez.

Sánchez ataca el PP per Doñana

Al marge de l'intercanvi d'insults, Pedro Sánchez ha intentat fer pedagogia a l'estil Coco per diferenciar l'esquerra de la dreta, amb la consegüent simplificació: l'esquerra són drets socials i serveis públics mentre que la dreta són retallades i retrocessos socials. L'esquerra és ecologia i modernitat, i la dreta contaminació i el passat. Sánchez ha jugat, un cop més, la carta de l'habitatge però on s'ha sentit molt més còmode ha sigut, precisament, amb Doñana. La proposició de llei presentada pel PP i Vox per autoritzar regadius il·legals és un regal per a Sánchez que li permet tapar la crisi més gran que ha patit el seu executiu, que és la de la rectificació de la llei del només sí és sí.

Sánchez ha fruït acusant els populars d'anar de bracet dels negacionistes de Vox per acabar amb aquest espai natural. "Vostè vol un pacte per l'aigua? Comenci per complir la legalitat europea amb el parc de Doñana!", li ha retret. "Van vostès en contra de la ciència, de la Unesco i de la Comissió Europea per cometre un disbarat en un espai que és un pulmó no només d'Espanya sinó d'Europa. Cap majoria parlamentària els legitima per fer això", ha advertit. Tanta ha estat la vehemència de Sánchez que Feijóo ha hagut de recórrer al comodí d'Alfonso Guerra, que avui mateix ha dit que fer servir Doñana com a "disparador electoral és un error". Al PSOE actual, però, Guerra no és més que un record llunyà. Com Barri Sèsam.

stats